szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pakisztán felügyelni kívánja a pilóta nélküli amerikai gépek támadásait, amelyben 2010-ben 670 ember halt meg, köztük polgári személyek.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő szerint hatékonyságuk növelése érdekében Iszlámábád felügyelete alá kellene helyezni országában az al-Kaida és a tálibok elleni, a pilóta nélküli amerikai repülőgépekkel végrehajtott támadásokat. "Senki sem nyerhet háborút a lakosság támogatása nélkül” – mondta a Time című amerikai magazinnak csütörtökön adott interjúban a kormányfő, aki szerint az amerikai Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) folytathatná a Pakisztánban végrehajtott légicsapásokat, de az „ő felügyeletük alatt”.

A 2004-ben megkezdett, pilóta nélküli amerikai repülőkkel végrehajtott támadások 2008 nyara óta jóval gyakoribbá váltak, és az utóbbi hónapokban már szinte mindennaposak Pakisztánban. Katonai vezetők szerint 2010-ben mintegy száz légicsapásnak 670 halálos áldozata volt, közöttük meghatározatlan számú polgári személy.

©

Hat „iszlamista lázadó” halt meg csütörtökön egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában – közölték pakisztáni katonai illetékesek. Ez volt a harmadik ilyen jellegű támadás, amióta az amerikai különleges erők május 2-án Pakisztánban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Iszlámábád rendszeresen tiltakozik az al-Kaida erősségének és az afganisztáni tálibok hátországának számító északnyugat-pakisztáni törzsi vidékeken pilóta nélküli repülőgépek által végrehajtott légicsapások ellen. Pakisztán, amely hivatalosan az Egyesült Államok szövetségese a terrorizmus elleni háborúban, régóta követeli Washingtontól, hogy kapjon pilóta nélküli gépeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!