szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs jobb exportterméke Romániának, mint Erdély - jelentette ki Károly herceg brit trónörökös, aki ötnapos magánlátogatás keretében kereste fel erdélyi birtokait.

©
A brit trónörökös a román közszolgálati televíziónak nyilatkozott erdélyi és romániai benyomásairól. Az intézmény közleménye szerint Károly azt mondta, hogy "Romániának a legjobb exportterméke Erdély", szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel. A herceg meglátogatott a Maros megyei Szászkézden (Saschiz) egy norvég támogatásból korszerűsített tejfeldolgozó üzemet, Szászfehéregyházán (Viscri) pedig felavatta Románia első biológiai szennyvíztisztítóját.

Kedd este a Kovászna megyéhez tartozó zalánpataki birtokán helyi önkormányzati vezetőkkel is találkozott. A megbeszélésen részt vevő Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke tájékoztatása szerint a brit trónörökös a helyi termékekről és hagyományokról, valamint az autentikus székely falvakról érdeklődött. Károly herceg már évek óta különösen vonzódik Erdély szász építészeti örökségéhez. Több falusi birtokot megvásárolt, a brit Mihai Eminescu Alapítvány pedig az egykori hagyományos építészeti stílust tiszteletben tartva több tucatnyi szász házat restaurált.

A herceg korábban kifejtette, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és szerinte meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. Károly biotermékeket is előszeretettel fogyaszt, erdélyi látogatásai alkalmából rendszerint résztvesz a helyiek által szervezett hagyományos termékek bemutatóján. 2008-ban úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy "Erdély a vérében van", és különleges módon ragaszkodik Romániához, kifejezetten Erdélyhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!