szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A publicista a Der Standard hasábjain bírálta a Holokauszt Emlékközpont vezetőjének leváltását.

Magyarország útja címmel közölt jegyzetet Paul Lendvaitól Martonyi János göttweigi beszédéről és a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatójának leváltásáról kedden a Der Standard című liberális osztrák napilap.

Az Európa Fórumon Robert Menasse író szenvedélyesen óva intett a nacionalizmus újjáéledésétől az EU-ban. Különleges feltűnést - fogalmazott a publicista - mégis Martonyi János részben improvizált beszéde keltett. Lendvai a külügyminiszter beszédéről írva többek között kiemelte, hogy Menasse gondolatmenetét követve Martonyi Magyarország európai identitása mellett foglalt állást, kiállt a schengeni rendszer megvédése mellett, és a magyar diplomácia szempontjából a súlyt a romák integrációjára, a Duna-stratégia előmozdítására és Horvátország uniós csatlakozására helyezte.

"A Magyarországról alkotott kép szempontjából éppen azért olyan jelentősek a Martonyiéhoz hasonló nemzetközi szereplések, mert Magyarország elsősorban a politikai hatalom Orbán Viktor által misszionárius buzgalommal folytatott megszilárdítása, nem pedig a 'balliberális fészekbe piszkítók által irányított média-összeesküvés' miatt szenvedte el (a Neue Zürcher Zeitung szerint) '1989 óta legnagyobb nemzetközi presztízsveszteségét' éppen az EU-elnökség alatt" - írta Lendvai a Der Standardban.

A publicista ugyanakkor bírálta a Holokauszt Emlékközpont vezetőjének leváltását. A lépés alátámasztja a kormányt bíráló íróknak, művészeknek egy "elszabadult nacionalista propaganda következményeiről" szóló figyelmeztetéseit - írta.

A cikk szerint Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az állandó kiállítás megváltoztatását követelte azzal érvelve, hogy "csúsztatás" a magyar csapatoknak a bécsi döntések utáni felvidéki és erdélyi bevonulását összefüggésbe hozni az ott élő zsidók deportálásával. A cikkíró szerint azt a felfogást, amelyet a politikus képvisel, minden nemzetközi és magyar szakkönyv és dokumentum vitatja.

Adolf Eichmann a pere során maga mondta, hogy a magyarok nélkül nem lettek volna lehetségesek a deportálások - emlékezetett Lendvai. A zsidók megsemmisítésével kapcsolatban Magyarország nem viselkedett sem rosszabbul, sem jobban, mint sok más ország. Magyarország külső megítélését azonban ma rontja a "csaknem hisztérikus ragaszkodás a nemzet örök ártatlanságához" - vélekedett a publicista.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson