szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerb állami rádió és televízió (RTS) kedden bocsánatot kért a múlt század kilencvenes éveiben folytatott háborús propagandáért, és azért, mert támogatta, kiszolgálta Szlobodan Milosevics rendszerét.

"Bocsánatot kérünk a Szerbiában és a környező országokban élőktől, akik sértéseknek, rágalmaknak és gyűlöletbeszédnek voltak kitéve" - írta az RTS internetes oldalán megjelent közleményében az intézmény igazgatótanácsa. "Ismételten megsértettük az emberek, az értelmiségiek, az ellenzékiek, a független újságírók, és a nemzeti és vallási kisebbségekhez tartozók érzéseit, becsületét és méltóságát" - fogalmazott a testület, megígérve, hogy az RTS az európai értékekkel összhangban elkötelezetten dolgozik a jog uralma, a társadalmi igazságosság, az emberi és kisebbségi jogok érvényesülése érdekében.

A Újságírók Független Szerbiai Szövetsége, amelyet az RTS a múlt század kilencvenes éveiben többször hevesen támadott, üdvözölte a nyilatkozatot, de úgy ítélte meg, hogy az erőteljesebben is elítélhette volna az egykori háborús uszítást. Az RTS a múlt század végén a Milosevics-rendszer egyik támaszának számított. A Koszovó miatti NATO-légitámadások idején 1999-ben bombatalálat érte, amely tizenhat munkatársát megölte, a következő évben pedig a Szlobodan Milosevics bukásához vezető tüntetések résztvevői felgyújtották az épületet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?