szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az USA-val szemben előítéleteket tápláló kiképzésen esnek át a pakisztáni hadsereg főtisztjei egy rangos katonai akadémián - írta három évvel ezelőtt diplomáciai feljegyzésében az Egyesült Államok iszlámábádi nagykövete.

Anne Patterson titkos diplomáciai táviratát a Wikileaks portál szivárogtatta ki, és szerdán idézett belőle a Dawn című pakisztáni internetes oldal. Patterson azt írta, hogy a pakisztáni hadsereg ezredesei és tábornokai olyan kiképzésen esnek át a pakisztáni nemzetbiztonsági egyetemen, amely nem mentes Amerika-elleneségtől, s nincs lehetőségük arra, hogy más véleményt is meghallgassanak az Egyesült Államokról. A nagykövet előadást tartott az intézetben, és - mint írja - "elképesztően naiv és elfogult" kérdéseket tettek fel neki az Egyesült Államokról. A gond orvoslása végett a nagykövet a kiképzőtisztek csereoktatására tett javaslatot külügyminisztériumi feletteseinek.

©

A Dawn megszólaltatja ezzel kapcsolatosan a katonai akadémia egyik oktatóját, aki cáfolja, hogy Amerika-ellenes  képzésben részesülnének a tisztek. "Sosem találkoztam olyan előítélettel, amilyenről a nagykövet beszél" - mondta Hamajun Hán.

A három évvel ezelőtti diplomáciai táviratról a brit hírügynökség megjegyzi, hogy a zömében muzulmánok lakta Pakisztánban amúgy is erős az Amerika-ellenesség, és az ellenérzéseket tovább mélyítette az, hogy amerikai kommandósok  nemrégiben egy Iszlámábád melletti városban végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. Sok pakisztáni az ország szuverenitásának megsértéseként értékelte az akciót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában