szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korábban elutasították, most azonban az illetékes bizottság elfogadta a repülőtéri átvilágító berendezések használatának engedélyezését.

A testszkenner képe
©

Elfogadta az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottsága kedden azt a jelentést, amely a polgári repülőtereken alkalmazandó egyes biztonsági intézkedésekre vonatkozik, beleértve a testátvilágító berendezések (testszkennerek) alkalmazását.
Korábban az EP elutasította a "lemeztelenítő" szkennerek használatát, mert szakértők szerint azok használata során az egészséggel, az adatvédelemmel és emberi jogokkal kapcsolatosan is felmerülhetnek komolyabb aggályok. Most azonban a képviselők többségi szavazásával az EP-bizottság úgy ítélte meg, hogy bizonyos feltételek kikötése, például a személyi jogok szigorú védelmének biztosítása mellett a berendezések engedélyezhetők.

Egyhangúan elfogadta a bizottság Kósa Ádám (Fidesz) módosító indítványait is - erről maga a képviselő tájékoztatta az MTI-t -, amelyek révén a biztonsági szkennerek alkalmazása során különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek speciális szükségleteire, az egyes biztonsági berendezések egészségükre gyakorolt hatásaira, valamint jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartására.

A jelentésről - várhatóan a jövő hónapban - még plenáris ülésen is szavaz az EP. A szóban forgó jogszabálytervezeten jelenleg dolgozik az Európai Bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján