szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerda délutánra feloldották a légtérzárlatot a legnagyobb észak-németországi, valamint a berlini repülőtereken, a káosz azonban nem szűnt meg.

A korlátozásokat kora reggel, illetve a délelőtt folyamán léptették életbe Bréma és Hamburg légikikötőjében, valamint Berlin két nemzetközi repülőterén, Tegelen, és Schönefelden.

A hatóságok közlése szerint immár valamennyi érintett repülőtér fogad, illetve indít gépeket, azonban a délelőtti járatkimaradások miatt jelentős fennakadásokkal, illetve késésekkel kell számolni. A hatóságok közlése szerint a néhány órás korlátozás több száz járatot érintett, és közvetve a többi nagy repülőteret, így egyebek között a frankfurtit, a stuttgartit és a münchenit is sújtotta. Ezek ugyanis a zárlat miatt nem indíthattak gépeket az északnémet, valamint a berlini repülőterekre, így több ezer utas kényszerült arra, hogy vonatra vagy autóra váltson. A német meteorológiai szolgálat kora délután úgy ítélte meg, hogy a vulkáni hamu sűrűsége Németországban a kritikus alá süllyedt.

Nagyítás-fotógalériánk az Eyjafjallajokull vulkán tavalyi kitöréséről. - Kattintson a képre!
©

Peter Ramsauer közlekedési miniszter egy szerdai nyilatkozatban azt mondta, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti, ugyancsak izlandi vulkánkitörés idején. A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz.

Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. A miniszter ugyanakkor ismét egységes európai szabályozást követelt. Tarthatatlannak nevezte, hogy miközben Németország a repülést a szóban forgó 2 milligrammos "szennyezettségi" határértékig tartja megengedhetőnek, más országok - például Franciaország - akár 4 milligrammig is bátran repülnek. A miniszter azt hangoztatta, hogy a Lufthansa légitársaság ebben teljes mértékben egyetért a kormánnyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát