szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jakutszkot szerdán reggel óta sűrű füstköd borítja a közelben pusztító erdőtüzek miatt - jelentette az Interfax hírügynökség. Egyelőre semmiféle intézkedés nem történt, és a jelentések szerint a helybeliek nemigen sietnek gézmaszkokkal védeni magukat.

Jakutföldön az év eleje óta több mint 200, a tűzveszélyes szezon kezdete óta 180 erdőtűz pusztított. Szerdán 37 helyen égett az erdő. Egyes helyeken már rendkívüli állapotot hirdettek ki, Jakutszkban különleges intézkedéseket hoztak, és tilos az erdőkben tüzet rakni. Az orosz emberek ugyanis kora tavasztól szívesen mennek az erdőbe saslikot sütni, noha a távol-keleti, főleg tűlevelű fákból álló erdők alját vastag rétegben borítják lehullott és kiszáradt, ezért tűzveszélyes tűlevelek.

Az Állami Erdőgazdasági Főhatóság rendkívüli állapot bevezetését követeli Jakutföld jelentős részén, mivel már több mint 2000 ember küzd a tüzek ellen számos Il-76-os tűzoltó repülőgép és helikopter segítségével. A főhatóság szerint az erdő- és tőzegtüzek mintegy 60 százalékát emberek okozzák. Jelenleg Irkutszk megyében, Krasznojarszk járásban és Jakutföldön a legsúlyosabb a helyzet, de az orosz Távol-Kelet más régióiban is tüzek dúlnak. 

A rendkívüli helyzetek minisztériumának hivatalos közlése szerint csak az elmúlt 24 órában közel 200 erdőtűz tört ki Oroszországban megközelítőleg 8000 hektáron. Eközben eloltottak 236 tüzet 18,5 ezer hektáron. Idén Oroszországban már 8991 erdőtűz tört ki, és pusztított 324,5 ezer hektáron. Ugyancsak a rendkívüli helyzetek minisztériuma figyelmeztetett, hogy tüzek szempontjából a helyzet egyre veszélyesebb a Távol-Keleten, és hogy az erdők közelében fekvő mintegy 900 település legfeljebb 40 százalékban van felkészülve a veszélyre. 

Tavaly a nagyon hosszú és forró aszály következtében hatalmas erdőterületek égtek le Oroszországban, s augusztusban Moszkvát is több napra sűrű füstköd borította be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló