szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben a megrongálódott fukusimai atomerőműhöz közeli vizeken.

A környezetvédő szervezet a márciusi földrengésben és szökőárban kárt szenvedett atomerőmű mintegy húsz kilométeres körzetében vizsgálta az algákban, a halakban és a rákfélékben a sugárszennyezettség mértékét. Csütörtökön közzétett jelentésében megállapította, hogy például az algákban a radioaktivitás ötvenszerese a megengedett mértéknek. A japán kormány reményeire rácáfolva ráadásul a sugárszennyezés nem oszlik szét a tengerben, hanem egyre terebélyesedik.

Más minták a cézium izotópjának alacsonyabb koncentrációját mutatták ki, viszont a jód izotópjának a vártnál sokkal magasabb szintjét, ami arra utal, hogy az atomerőműből folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz.

©

Közben az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco csütörtökön közölte, hogy lassan megtelnek az erőműből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, de a létesítmény turbinacsarnokaiban nem csökken a szennyezett víz szintje. A cég adatai szerint az erőmű egyes, kettes, hármas és négyes számú reaktorában, valamint az ahhoz csatlakozó kábelcsatornákban mintegy 85 ezer tonna, nagy mértékben sugárszennyezett víz gyűlt össze.

Közölték azt is, hogy a turbinatermekben, valamint a vízelvezető árkokban – a rendszeres szivattyúzás ellenére – nem csökken a víz mennyiség, mert az elszivárog a hűtőrendszerekből. Ezekbe naponta 627 tonna vizet szivattyúznak, ennek egy része elpárolog, a másik része, a szakértők becslése szerint mintegy 500 tonna, eltávozik a reaktorhoz kapcsolódó rendszerekből. Éppen ezért mihamarabb megoldást kell találni arra, hogy megakadályozzák a víz további elszivárgását a Csendes-óceánba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fukusima: lemond az atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke

Simizu Maszataka a Jomiuri, a Tepco vezetője lemond: ezzel vállalja a felelősséget a március 11-i földregés és szökőár következtében a fukusimai erőműben bekövetkezett nukleáris válsághelyzetért, illetve annak kezeléséért.

hvg.hu Tech

Nem a cunami okozta a japán reaktorbalesetet?

Az amerikai tudományos szaklap, a Scientific American és a német Die Zeit is egyre aggasztóbb dolgokról számol be a fukusimai atomerőművel kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy a baleset súlyosabb volt minden eddigi bejelentésnél, és nem is a cunami okozta – legalábbis a megsérült 1-es blokkban –, hanem maga a földrengés.

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett