szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felújították és interaktív galériává alakították át a Becherovka-gyár egykori tulajdonosának, Johann Gustav Bechernek Karlovy Vary-i villáját.

Az építkezés 88,7 millió koronás (966 millió forint) költségéből 77,6 millió koronát (845 millió forint) európai uniós pénzből finanszíroztak, a villa jelenlegi tulajdonosa, a régió 11 millió koronával (120 millió forint) járult hozzá a költségekhez - mondta el kedden Josef Novotny, a nyugat-csehországi Karlovy Vary-i régió kormányzója.

Az 1914-ben Karel Keller tervei alapján épült villa szerepel a cseh nemzeti kulturális örökség listáján is a benne található számos kézműves remekmű és a megmaradt belső art-deco díszítés miatt. Az átalakítás 2009 novemberétől 2010 júniusáig tartott. Az áprilisban véget ért második szakaszban az épület belsejét és a homlokzatát újították fel.

A renovált épületben művészeti műhelyeket, könyvtárat, többfunkciós rendezvényteremet, kiállítótermeket, galériát és raktárt alakítottak ki. A villában koncertek is rendezhetők. Az eredeti tulajdonos, a híres gyógyfűlikőrgyáros, Gustav Becher egy vegyi üzemnek adta el a villát, amelyet 1945 után államosítottak, és 1951-87 között ifjúsági- és úttörőházként működtettek. Az oktatási minisztérium a kilencvenes években adta át a villa tulajdonjogát a régiónak.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!