szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A párton belüli szakadást Kan Naotónak azzal sikerült elkerülnie, hogy a kormánypárt képviselőivel tartott találkozón megígérte: önként távozik tisztségéből, ha egyenesbe jutnak a márciusi földrengés és szökőár helyreállítási munkálatai.

A japán parlament alsóháza elutasította csütörtökön az ellenzék Kan Naoto kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát. A javaslatot három ellenzéki parlamenti frakció nyújtotta be, élükön a Liberális Demokrata Párttal, az ellenzék azonban nem rendelkezett elegendő mandátummal ahhoz, egymaga eldöntse az indítvány sorsát. Korábban a kormányzó Japán Demokrata Párt több képviselője is úgy nyilatkozott, hogy kész támogatni a javaslatot. Ők azt rótták fel a miniszterelnöknek, hogy nem volt képes hatékonyan elhárítani a természeti katasztrófát, amely a Fukusima-1 atomerőművet érte.

A párt egy korábbi vezetője, Odzava Itiro és Hatojama Jukio volt kormányfő nyíltan is kiállt a bizalmatlansági indítvány mellett. Hatojama azonban csütörtökön megváltoztatta véleményét, és értésre adta, hogy az ellenzéki kezdeményezés ellen szavaz. 

A párton belüli szakadást Kan Naotónak azzal sikerült elkerülnie, hogy a kormánypárt képviselőivel tartott találkozón megígérte: önként távozik tisztségéből, ha egyenesbe jutnak a márciusi földrengés és szökőár helyreállítási munkálatai. Ennek időpontját azonban nem jelölte meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy amint ezek a kérdések rendeződtek, szeretné, ha feladatait a fiatalabb generáció venné át. A miniszterelnök egyben elismerte azokat a hibákat, amelyeket elkövetett, s ezekért bocsánatot kért.

Kan Naoto kormányfő
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik