szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német hatóságok szerdán azt közölték, hogy a jelenlegi járványt okozó EHEC-bélbaktériummal fertőzött uborkamaradékra bukkantak egy magdeburgi szeméttárolóban.

Egy szerda délutáni bejelentés szerint a német hatóságok egy, a jelenlegi járványt okozó EHEC-bélbaktériummal fertőzött uborkamaradékra bukkantak egy magdeburgi szeméttárolóban. A tároló egy háromtagú család tulajdonában van, és korábban mindhárman megkapták a fertőzést. A szülők már jobban vannak, lányukat azonban még súlyos tünetekkel kórházban kezelik.

Ez az első eset, hogy a járvány kitörése óta a baktériumot kimutatták egy észak-németországi uborkán. Egyes remények szerint mindez talán közelebb vihet a megoldáshoz, a hatóságok ugyanakkor - a korábbi elhamarkodott bejelentésekből okulva - közölték: további tájékoztatást akkor adnak, ha minden kétséget kizáró feltételezéssel rendelkeznek. Az illetékesek ellenőrizték a környéken lévő szeméttárolókat, valamint azokat az üzleteket, ahol a család vásárolt, de újabb baktériumhordozóra nem bukkantak. Magdeburg Szász-Anhalt tartomány fővárosa. Az egykori keletnémet tartomány egyike azoknak, ahol a legtöbb megbetegedés történt.

©

A legfrissebb adatok szerint a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma 25. Mintegy háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Válságtanácskozást tartanak

A szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak. Azon részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A találkozón új intézkedést nem hoztak. A miniszterek inkább csak azt kívánták hangsúlyozni, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati magatartást ért heves bírálatok ellenére - saját értékelésük szerint - eddig helyesen cselekedtek.

Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt a Zöldek és a szociáldemokraták ugyanakkor ismét elmarasztalták a hatóságokat, késlekedéssel, helytelen információs politikával és a hatáskörök tisztázatlanságával vádolva őket. A parlament pénteken a Zöldek kezdeményezésére rendkívüli ülés keretében tűzi napirendre a járvány ügyét.

A válságtanácskozás résztvevői azt elismerték, hogy a fertőzés terjedésével kapcsolatban nem sikerült semmi konkrétumot kideríteni. A spanyol uborka után a növényi csíráról is csaknem teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nem fertőzött EHEC-bélbaktériummal, így nagy valószínűség szerint nem felelős a járvány terjedéséért. Ennek ellenére Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter szerdán ismét arra szólította fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett a növényi csírák fogyasztását is mellőzze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba