szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét afganisztáni frontszolgálatra vezénylik Harry herceget, aki ezúttal harci helikopterpilótaként tér vissza a tűzvonalba.

Az idén 27 éves herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki édesapja és bátyja, Vilmos herceg mögött a brit trón harmadik számú várományosa -, a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, és jelenleg századosi rangban helikopterpilóta-kiképzésen vesz részt. Amint ez befejeződik, Harry a brit hadsereg legnagyobb tűzerejű, Apache típusú támadó helikopterein repül majd. 

A két legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun és a Daily Mirror csütörtöki egybehangzó beszámolója szerint Harry az afganisztáni fronton bizonyíthat, ahol a szárazföldi csapatoknak nyújt majd légi támogatást, illetve tálib pozíciók elleni támadó hadműveletekben is részt vesz. A Clarence House - Károly trónörökös londoni hivatala - és a brit védelmi minisztérium nem kommentálta Harry újabb afganisztáni bevetésének hírét, ám a két brit lapnak a Clarence House név nélkül nyilatkozó "magas beosztású illetékesei" nem hivatalosan megerősítették az értesülést. 

A The Sun úgy tudja, hogy a herceg afganisztáni kivezénylését II. Erzsébet királynő - Harry nagyanyja - és a hadsereg vezetése is jóváhagyta. Harry három éve már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen. Elöljáróinak akkori értékelése szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette.

A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának. Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni. 

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal hazarendelték. Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és azóta is rendszeresen hangoztatja, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra. Újbóli frontszolgálata előtt még nyolc hetet az Egyesült Államokban tölt, ahol amerikai Apache-pilótákkal együtt gyakorolja az éles harci bevetéseket. A The Sun úgy tudja, hogy ha minden a tervek szerint alakul, Harry jövő áprilisban kezdheti afganisztáni frontszolgálatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Első fokon négy év börtönt kapott a mentős orrát eltörő férfi

Első fokon négy év börtönt kapott a mentős orrát eltörő férfi