szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozva Szlovákia inzultálásának minősítette és visszautasította Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének egy cseh lapinterjúban nemrégiben elhangzott szavait.

Iveta Radicová
©

"Kérem, hogy ez a viselkedés soha többé ne ismétlődjön meg, mert ez komoly akadálya a jószomszédi kapcsolatoknak" - jelentette ki Radicová a visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten. Felszólította Orbánt, hogy ezt az álláspontot tolmácsolja Magyarországon. Orbán Viktor "súlyosnak" nevezte Radicová szavait, és biztosította arról, hogy kormánya mindent megtesz a magyar-szlovák barátság megőrzése érdekében.

Kövér László a Hospodárské Noviny című lapban két hete megjelent interjújában leszögezte, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, s a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú megépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.

"Személyesen síkra szállok a Szlovák Köztársaság és Magyarország együttműködése érdekében" - jelentette ki a magyar kormányfő. Egyben kifejezte "Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését minden jóindulatú szlovák ember iránt".

Az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre Orbán azt válaszolta, hogy a magyar alkotmány semmiféle veszélyt nem jelent Szlovákia számára, s kifejezte meggyőződését, hogy még évtizedekig meg lehet lenni békében vele. Radicová a szlovák-magyar kettős állampolgársággal foglalkozó, tervezett kétoldalú szerződést firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a szerződés szövegén szakértői csoportok dolgoznak.

Orbán Viktor és Iveta Radicová a visegrádi négyek pozsonyi miniszterelnöki csúcstalálkozója alkalmával folytatott rövid kétoldalú megbeszélést.

A mai találkozón: Orbán, Viktor és Iveta Radicová
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!