szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdag ökoszisztémákat rejtő japán Ogaszavara-szigetek, a kenyai Nagy-Hasadékvölgyben lévő tavak, az ausztráliai Ningaloo-zátony, valamint a kínai Nyugati-tó kultúrtáj felkerültek az UNESCO világörökség-listájára – közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

A japán szigetvilág fő szigetétől közel 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-, más néven Bonin-szigetekre „az evolúciós folyamat széles skáláját tükröző ökoszisztémáik gazdagsága miatt” esett a választás – olvasható a szervezet közleményében.

E „természeti kincs” több mint harminc szigetből áll, amelyeknek összfelülete 7393 hektár. Igen változatos tájak és gazdag állatvilág található rajtuk, például a denevérek rendjéhez tartozó bonin-szigeteki repülőkutya (Pteropus pselaphon), amelyet a kihalás komoly veszélye fenyeget, valamint 195 – közöttük szintén több veszélyeztetett – madárfaj. Ezen kívül 441 rendszertani egységhez (taxonhoz) tartozó őshonos növény, s a környező vizekben számos hal-, cet- és korallfaj él itt.

A világörökség-listára pénteken felkerült kenyai Nagy-Hasadékvölgy „különleges szépségű” kenyai természeti kincs, amely három egymással összeköttetésben álló, sekélyvizű tavat foglal magában. Felszíne 32034 hektár. A térségben 13 világszerte veszélyeztetett madárfaj él, és a madárfajok sokfélesége itt a leggazdagabb a világon. Ez a kis flamingók legnagyobb táplálkozóhelye és a fehér pelikánok legnagyobb fészekrakó és táplálkozóhelye a világon. Jelentős emlőspopulációk is találhatók itt, mint a fekete orrszarvú, a Rothschild-zsiráf, a nagykudu, az oroszlán, a gepárd és az igen ritka, falkában élő afrikai vadkutya vagy más néven hiénakutya.

Az UNESCO felvette a világörökség-listára a nyugat-asztráliai Ningaloo-partvidéket is, amely 708 350 hektáros területével a világ egyik leghosszabb szegélyzátonya. A Ningaloo-zátonynál évente megjelennek a cápák és a bálnák, és számos tengeri állatfaj él itt, közöttük változatos tengeriteknős-fajok – emelte ki az UNESCO.
 
A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyén, Hangcsou (Hangzhou) városban található Nyugati-tavat (Hszi hu) a világörökség bizottság a kínai filozófiát és esztétikát tükröző, a kínai és külföldi parképítő művészetet befolyásoló környezetét elismerve vette fel a kulturális helyszínek listájára. A három oldalról hegyek által övezett, 3322 hektáros tájegységhez számos legenda fűződik, a terület nagyszerűen ötvözi a természeti és ember alkotta szépséget.

Az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartja Párizsban 35. közgyűlését, amelyen 35 új természeti és kulturális helyszín felvételéről döntenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt