szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izland hétfőn, miniszteri szintű nyitóüléssel megkezdte Brüsszelben az érdemi EU-csatlakozási tárgyalásokat, miután tavaly nyáron már áttekintették azokat a közös vívmányokat ("acquis"), amelyeket a szigetországnak át kell vennie, be kell építenie saját jogrendszerébe és gyakorlatába ahhoz, hogy taggá válhasson.

A soros uniós elnökség nevében Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője, valamint Össur Skarphédinsson izlandi külügyminiszter egyaránt történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte a tárgyalások megkezdését. Az izlandi külügyek irányítója azzal számol, hogy az összesen 35 tárgyalási témafejezetnek mintegy a felét idén, a másik felét jövőre nyithatják meg. Ebben az évben tervezik az egyeztetések megkezdését a legnehezebbnek ígérkező halászati témában.

A hétfői megbeszélés biztatóan indult: négy tárgyalási fejezetet nyitottak meg, és ebből kettőt rögtön le is zártak azzal, hogy a tagjelölt ország felkészültsége miatt ezekben a témákban már nincs is szükség további egyeztetésekre. A négy megnyitott fejezet a közbeszerzés, az információs társadalom és média, a tudomány és kutatás, valamint az oktatás és kultúra fejezete. Az utóbbi kettőt sikerült rögtön le is zárni. E lezárás természetesen még csak feltételes jellegű, hiszen az EU-csatlakozási tárgyalási folyamat alaptétele, hogy "semmiről nincs végleges megállapodás, amíg nincs mindenről végleges megállapodás".

Uniós források szerint a halászati mellett a mezőgazdasági fejezet is meglehetősen nehéznek ígérkezik - e témában szintén még ebben az évben meg akarják kezdeni az egyeztetést. Skarphédinsson a hétfői megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a legnagyobb kihívást a halászat ügye jelenti, hiszen Izland számára ez a szektor létfontosságú, és ezt kell most összehangolni az uniós elvárásokkal. A miniszter utalt arra, hogy az EU-tagság ügye iránt meglehetősen szkeptikus izlandi közvélemény leginkább arra vár, és az fogja befolyásolni a véleményét a csatlakozásról, hogy milyen feltételeket harcol ki magának az északi szigetország kormánya a halászat területén. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szökésben a férfi, aki késsel próbált kirabolni egy pénzszállítót Budapesten

Szökésben a férfi, aki késsel próbált kirabolni egy pénzszállítót Budapesten

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot