szerző:
hvg.hu

A náci jelképek betiltása és használatuk törvényi szankcionálása miatt a németországi neonácik és szélsőjobboldaliak nyilvánosan olyan titkos kódokat és jeleket használnak, amelyekről a közvélemény döntő többsége nem is sejti, valójában mit jelentenek. Egy szakértő most összeállította e titkos náci kódok „szótárát”.

A németországi futballmérkőzéseken a lelátón ülők egy része gyakran olyan transzparenseket mutat fel, amelyekre a 14-es vagy a 88-as számot festették – ezzel azonban nem azoknak a játékosoknak szurkolnak, akik ezeket a számokat viselik a mezükön. A számoknak ugyanis sokkal baljósabb a jelentése: valójában neonáci szimbólumok.

Ez csak egy példa arra, hogy a német szélsőjobboldali csoportok tagjai hogyan próbálják titkos kódok és jelek használatával megkerülni a náci jelképekre, például a horogkeresztre vonatkozó törvényi tiltásokat – írja a Spiegel, amely szerint kevesen tudják, valójában mit is takarnak ezek a jelek.

Követői ma már titkos jeleket, kódokat is használnak
©

Ezen kevesek közé tartozik Michael Weiss, a németországi szélsőjobboldali csoportosulások szakértője, aki már tíz éve kutatja a neonácik öltözködési és kommunikációs szokásait. Ő a társszerzője annak a Bújócska címmel most megjelent kiadványnak is, amely a tanárokkal, szociális munkásokkal és az ifjúsági csoportok vezetőivel szeretné megismertetni a titkos neonáci jelzéseket, hogy hamarabb felismerjék az ideológia terjedését a fiatalok között, illetve annak megjelenését akár a focimeccseken is.

A kiadványt, amelyet az Agentur für Soziale Perspektiven elnevezésű berlini antirasszista szervezet jelentetett meg, 150 szélsőséges jelzést és kódot tartalmaz, de bemutatja a neonácik által szívesen viselt ruházati márkákat is, például a Thor Steinart. A kódok között a 14 Weiss szerint például David Lane 2007-ben meghalt amerikai nacionalista fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata úgy hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”.

A másik számokból álló szimbólumban, a gyakran a 14-essel együtt megjelenő 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler. A németországi szabályok e náci köszöntés használatát is tiltják. A 28-as szám pedig ennek megfelelően a BH betűkombinációt jelenti, amely a Vér és becsület nevű, Németországban 2000-ben betiltott szélsőjobboldali hálózatot takarja (a szervezet neve angolul Blood and Honour, németül Blut und Ehre).

Neonácik Amerikában: még használják a horogkeresztet is
©

Ezek a titkos jelek a szakértő szerint mindenütt előfordulnak, a rendszámoktól a tetoválásokon át a focimeccseken látható transzparensekig. Weiss szerint vannak szurkolók, akik több száz kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy egy meccsen felmutathassák a 1488-as számkombinációt.

A német titkosszolgálati szerv, az Alkotmányvédelmi Hivatal becslései szerint egyébként a legutolsó, 2009-es adatok szerint az országban 195 szélsőjobboldali csoport működött hozzávetőleg 26 ezer taggal. Míg a hatóságok az erőszakos csoportokat fel tudják számolni, a Spiegel szerint számos más neonáci csoport fel sem kerül a radarjukra, feltéve, hogy nyilvánosan nem használják az olyan szimbólumokat, mint a horogkereszt vagy nyíltan nem támogatják Adolf Hitlert vagy egykori pártját.

A titkos neonáci kódok „szótárának” az idei már a második kiadása, tíz évvel ezelőtt jelent meg az első rész, amely Weiss szerint még sokkal kevesebb, hozzávetőleg 100 jelet listázott. A szakértő szerint azóta a szélsőjobboldali csoportok megjelenésükben is többfélék lettek.

Ennek megfelelően a régi szimbólumok is új jelentést kaptak: Weiss szerint a nyakban hordott palesztin kendő (keffije vagy shemag) ma már sok esetben a palesztin nacionalizmus helyett egyszerűen csak az Izrael elleni harcot szimbolizálhatja, igaz a szakértő szerint a neonácik figyelmen kívül hagyják a ruhadarab szélesebb jelentését. A szélsőjobboldali szokások megváltozása problémát is okoz, Weiss szerint ugyanis a neonácik egy része így „már nem lóg ki a sorból”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek