szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grúz kormány ismét felhívást intézett azokhoz az országokhoz, amelyek az ország elnevezésének orosz alakját, a Grúziát használják, hogy térjenek át az angol "Georgia" alak használatára.

A grúz külügyminisztérium hét eleji tájékoztatása szerint Dél-Korea hamarosan módosít az elnevezésen, de például Japán, Lengyelország és a balti államok továbbra is a "Grúzia" alakot használják.

A grúz kormány régóta szorgalmazza az országnév oroszos alakjának megváltoztatását, hivatalos találkozókon korábban Magyarországtól is kérték, hogy változtassa meg Grúzia elnevezését a magyar nyelvben. Tbiliszi azután kezdte el ismét hangosabban követelni az országnév orosz alakjának elhagyását, hogy nem egészen három éve néhány napos háborút vívott Oroszországgal. A két szomszédos ország között azóta sem állt helyre a diplomáciai viszony.

Európa nem szláv nyelveinek többségében Georgia a kaukázusi ország neve. A XIX. századi magyar szövegekben mind a "Georgia", mind a jelenleg használt "Grúzia" alak fellelhető. A grúz nyelvben Szakartvelo a kaukázusi ország neve. Ezt az alakot "minden grúzok atyja", a legenda szerinti államalapító, Kartlosz nevéből származtatják.

A háttérről a Nyelv és Tudomány (nyest.hu) internetes lap közölt érdekes cikket 2009 októberében Heves georgiai támadás Grúzia ellen címmel. A lényeg: mindkét név felbukkan a XIX. századi magyar forrásokban, de a Grúzia is oly régi, hogy – a mai grúz állásponttal ellentétben – aligha szovjet nyomásra honosodott meg, ráadásul a magyarban nincs is negatív csengése - írja a HVG erről szóló cikkében.

Schmitt Pál köztársasági elnök a Georgia elnevezést használja, mivel hivatala szerint "a magyar fél tiszteletben tartja, hogy a kaukázusi ország, az orosz eredetű Grúzia helyett, függetlenségét hangsúlyozva ragaszkodik a Georgia elnevezéshez.” Ezzel a földrajzinév bizottság nem értenek egyet, legalábbis azt írták, hogy „tudomásul veszi a Külügyminisztériumnak azt a gyakorlatát, hogy a Magyarország és Grúzia közötti magyar nyelvű diplomáciai érintkezésben, a kétoldalú baráti kapcsolatok elmélyítése céljából, a Georgia országelnevezést is használják, de ez nem módosítja a Bizottság (...) döntését Grúzia hivatalos magyar nevéről.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után