szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden egy fehérorosz bíróság Andrzej Poczobutot, a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap tudósítóját Aljakszandr Lukasenka elnök rágalmazásáért.

Az ügyész három év letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte "az elnök rossz hírbe keveréséért és becsületsértésért", ez utóbbi vádpontban azonban ártatlannak ítélte a minszki külügyminisztériumnál nem akkreditált lengyel kisebbségi újságírót a határhoz közeli Hrodna (Grodno) város bírósága. Az ítélet végrehajtását két év próbaidőre függesztették fel.

A 38 éves Poczobutot (fehérorosz nevén Andrej Pacsobit), aki közel áll a 17 éve hatalmon lévő Lukasenka ellenzékéhez, április elején vették őrizetbe a cikkeiben és blogjában leírt állításokra hivatkozva. Ügye ismét ráirányította a figyelmet a fehérorosz rendszer elnyomó jellegére, mindenekelőtt a lengyel közvéleményben. A lengyel sajtó nyílt levélben fejezte ki szolidaritását, s Radoslaw Sikorski külügyminiszter is felemelte szavát mellette.

A zárt ajtók mögött megtartott keddi tárgyalásról szabadon távozó Poczobut maga közölte az ítéletet a bíróság előtt várakozó kollégáival, egyúttal köszönetet mondott nekik a szolidaritásukért. "Csakis összetartásunknak köszönhető, hogy most szabadon engedtek" - mondta. A volt szovjetköztársaságban, amelyet gyakorta Európa utolsó diktatúrájaként emlegetnek, jelentős lengyel kisebbség él.

Az Európai Unió soros elnökségét néhány napja átevő Lengyelország rendre élesen bírálja az emberi jogok ottani helyzetét, s egyik élharcosa azoknak a tiltakozásoknak és szankcióknak, amelyekkel az unió fellép a fehéroroszországi megtorlások ellen. Marcin Bosacki, a lengyel külügyminisztérium szóvivője kedden úgy kommentálta a Poczobut ügyében hozott ítéletet, hogy az "kisebbik rossz", sikernek nem nevezhető, mivel az újságírót "olyan dologban ítélték bűnösnek, amelyet semmiképpen sem követett el".

Bosacki hozzátette, hogy "az összes politikai fogoly szabadon bocsátása és (...) rehabilitálása a feltétele annak, hogy újra normális párbeszéd kezdődhessen a fehérorosz hatóságokkal, s hogy az EU segítséget nyújtson" a súlyos pénzügyi és gazdasági válságban lévő országnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának