szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar határőrök továbbra is visszafordítják a Magyarországra lengyel schengeni vízummal belépni szándékozó ukrán állampolgárokat – írta honlapján a Szegodnya című ukrán napilap.

A Szegodnya cikke szerint a problémák idén márciusban kezdődtek, amikor a magyar határőrizeti szervek nagy számú ukrán utastól tagadták meg a belépést Magyarország területére. Arra hivatkoztak, hogy a lengyel konzulátusok által kiadott schengeni vízummal csak a lengyel határon át utazhatnak be az Európai Unió területére. A schengeni övezetben érvényes szabály szerint azonban ez csak az első beutazásra érvényes – emlékeztet az újság, amely szerint a rendelkezés a repülővel vagy vonattal utazókra nem vonatkozik, a pecsétet ebben az esetben az első schengeni országban ütik be az útlevélbe.

A lap riportere azt állítja, hogy a Budapest-Moszkva vonatjáraton utazva tanúja volt, amint magyar határőrök a magyar-ukrán határon számos, Magyarországról kilépő ukrán utas útlevelébe belekötöttek, még az ukrán utaskísérőt is megfenyegették, hogy kitiltják Magyarországról, mert lengyel konzulátus adta ki a schengeni vízumát. Sőt, az egyik férfi utastól azt követelték, hogy okmányokkal igazolja a már befejeződött külföldi utazásának a célját – így a cikkíró, aki szerint a magyar határőrök a beutazáskor eredeti meghívót és szállodafoglalást igazoló papírokat kérnek az ukránoktól.

A lap ezzel kapcsolatban Magyarország ukrajnai nagykövetségén érdeklődött, ahol azt a választ kapta, hogy a vízum csak előfeltétele a beutazásnak. A határőröknek ezért jogukban áll az utazás célját vagy feltételeit, közte a szállodafoglalást igazoló okmányok felmutatását kérni az utastól, akit visszafordíthatnak a határról, ha nincsenek ilyen papírjai.

Az ungvári magyar főkonzulátuson azonban – így a kijevi újság – más okra vezetik vissza az „ukránok tömeges visszafordítását” a magyar határról, nevezetesen arra, hogy gyanúsan sok ukrán állampolgár lép be Magyarországra egyszeri utazásra feljogosító lengyel schengeni vízummal. Lengyelország kijevi konzulátusa a lap érdeklődésére nem volt hajlandó kommentálni a kérdést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hárommillió dollárért vett atomtitkokat Észak-Korea?

Több mint hárommillió dollár kenőpénzt fizetett ki Észak-Korea pakisztáni katonai tisztségviselőknek atomtitkokért cserébe - állítja Abdul Kadír Hán, a pakisztáni atomprogram atyja, akit egyébként a kormány azzal vádol, hogy az ország vezetésének tudta nélkül nukleáris technológiát adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának.

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő