szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló, négy évvel ezelőtt egy nyugatnémet baloldali csoportosulással egyesült, azóta országos párt két társelnöke, Gesine Lötzsch és Klaus Ernst hétfőn ismertette a Baloldal új programjának tervezetét. A dokumentum a demokratikus szocializmus mellett foglal állást, és hangoztatja, hogy "a kapitalizmus nem a történelem vége."

A magánbankok államosítását sürgeti és a NATO feloszlatása mellett emel szót a német ellenzéki Baloldal pártja. Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló, négy évvel ezelőtt egy nyugatnémet baloldali csoportosulással egyesült, azóta országos párt két társelnöke, Gesine Lötzsch és Klaus Ernst hétfőn ismertette a Baloldal új programjának tervezetét. A dokumentum a demokratikus szocializmus mellett foglal állást, és hangoztatja, hogy "a kapitalizmus nem a történelem vége."

A reformkommunista párt Németország negyedik legnépszerűbb pártja a konzervatívok, a Zöldek és a szociáldemokraták mögött, megelőzve a kisebbik koalíciós partnert, a liberális FDP-t. A Baloldal jelen van több nyugati tartomány parlamentjében is, az ország keleti felében pedig az önálló tartománynak számító Berlinben, valamint Brandenburg tartományban a szociáldemokratákkal közösen kormányoz. Támogatottsága ugyanakkor az utóbbi időben némelyest csökkent, amit szakértők a többi között azzal magyaráztak, hogy a párt korábbi társelnöke, egyben vezéralakja, Oskar Lafontaine visszavonult az országos politikától.

Az elnökség által előzetesen jóváhagyott tervezet hangoztatta, hogy a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzetben a magánbankok államosítására van szükség. A dokumentum ugyancsak állást foglalt más, szerkezetileg fontos ágazatok, mindenekelőtt az energiaszektor állami kézbe kerülése mellett. Egyidejűleg olyan adórendszert sürgetett, amelynek keretei között a gazdagok többet, a kisebb jövedelműek kevesebbet adóznak.

A programtervezet külpolitikai részében a párt a NATO feloszlatását sürgeti. Követeli továbbá az Afganisztánban állomásozó német kontingens azonnali kivonását, és általánosságban a Bundeswehr külföldi békefenntartó szerepvállalásának megtiltását, valamint a fegyverexport haladéktalan beszüntetését.

Értesülések szerint a tervezetbe utólag került bele az a kiegészítés, amely szerint a Baloldal pártja kiáll Izrael állam létezési joga mellett. Az előzményekhez tartozik, hogy a pártot az elmúlt hónapokban több képviselőjének nyilatkozata, valamint parlamenti viselkedése miatt antiszemitizmussal vádolták meg. Az új programot a párt kongresszusa várhatóan októberben hagyja jóvá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban