szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kujbisevi víztárolón vasárnap elsüllyedt Bulgaria hajóról szerda délutáni hivatalos közlés szerint eddig 104 halálos áldozatot emeltek ki.

A búvárok a hajó minden helyiségét átvizsgálták, de még 25 személyt keresnek, immár 190 kilométeres távolságot átfogva. A víztárolón a Volga halad át, kiszélesedve, a két part közötti távolság a tíz kilométert is eléri.

Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes a szerdai orosz lapok kommentárjaival egyetértve kijelentette: "A Bulgaria katasztrófája a totális felelőtlenség megnyilvánulása koncentrált formában". A katasztrófát követő vizsgálatok során kiderült, hogy a Bulgaria üzemeltetése kapcsán úgyszólván minden szabályt megsértettek. A búvárok megtalálták és a felszínre hozták a hajó dokumentumait, beleértve a hajónaplót is. 

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték az orosz folyami hajóregiszter vezető szakértőjét, Jakov Ivasovot, akinek szakértői véleménye alapján engedélyezték a hajó üzemeltetését, valamint Szvetlana Injakovát, a végzetes kirándulást szervező Agrorecstur cég vezetőjét. Ivasov ártatlanságát hangsúlyozta, és bejelentette, hogy megfellebbezi őrizetbe vételét. Az ellenük felhozott vádak alapján mindkettejükre legfeljebb tíz évi szabadságvesztés szabható ki.

Közben leállították az 1955-ben épített Bulgaria egyik "ikerhajóját", a Pjotr Alabint Szamarában. A helyi hatóságok úgy döntöttek, mindaddig nem engedik közlekedni a hajót, amíg pontosan ki nem derül, mi okozta a Bulgaria katasztrófáját. A Felső-Volgai Folyami Regiszterben nyilvántartott 89 hajó átlagos életkora 30 év - tudta meg az Interfax hírügynökség. Az illetékes Nyizsnyij Novgorod-i hatóságok úgy döntöttek, hogy e hajók közlekedési engedélyét újból kérvényezniük kell a tulajdonosoknak, az új engedélyek beszerzésére szerdától van mód, ezek nélkül a hajók nem közlekedhetnek.

Az áldozatok hozzátartozóinak a szövetségi költségvetésből 150 millió rubelt ajánlottak meg. A közvetlenül érintett Tatárföld saját költségvetéséből az ottani lakosoknak 23-24 millió rubel egyszeri segély kifizetését kezdte meg szerdán. Ezt a tatárföldi munkaügyi miniszter jelentette be. Beismerte azonban: a hátramaradottak számára ez abszolút másodrendű dolog most, amikor szeretteik azonosításával és eltemetésével kell foglalkozniuk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Oroszország gyászol a volgai hajóbaleset miatt

Még a nemzeti gyászt elrendelő Dmitrij Medvegyev államfő is átalakította programját: lemondta keddre tervezett kalinyingrádi útját. A katasztrófa helyszínén a holttestek kiemelése egész éjszaka folyt. Az áldozatok száma továbbra sem ismert, mert sokan közülük még a hajóban vannak.

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést