szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német szövetségi hírszerzés (BND) vezetője cáfolta azt a sajtóhírt, hogy szupertitkos építési tervek tűntek volna el a tervezett új berlini központ felvonulási területéről.

Ernst Uhrlau egy szerdai interjúban elismerte ugyan, hogy a BND új épületének egyes dokumentumainak nyoma veszett. Teljes mértékben alaptalannak nevezte viszont a Focus magazinnak azt az értesülését, amely szerint rendkívül kényesnek minősített és fontos biztonsági információkat tartalmazó tervek tűntek volna el. "Pánikra semmi ok, a központ az előzetes elképzelések szerint, az eredeti helyen épül fel" - hangoztatta a hírszerzés vezetője.

A Focus hírmagazin legfrissebb száma szerint az építési dokumentumok a tervezett központ úgynevezett felvonulási területéről tűntek el, és azok valószínűleg bűnözők kezébe kerültek.

A szövetségi hírszerzés jelenlegi központja a München melletti Pullachban van. A tervek szerint a BND mintegy 4000 alkalmazottja Pullachból és a hírszerzés más hivatalaiból egy ultramodern berlini székházba költözik át, amely az illetékesek szerint Európa legkorszerűbb hírszerzési központja lesz. A költözést a közelmúltban 2014-re halasztották, a költségeket több mint 1,5 milliárd euróra becsülik.

A hetilap úgy értesült, hogy az eltűnt dokumentumok fontos információkat tartalmaztak, egyebek között a terrorelhárítást, illetve a riasztást szolgáló berendezések elhelyezkedésére, valamint a tervezett épület műszaki és logisztikai központjának berendezéseire vonatkozóan. Szerdai nyilatkozatában a BND vezetője cáfolta ezt, arra azonban nem utalt, hogy milyen jellegű terveknek veszett nyoma. Ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy a "tettesek" semmiképp nem BND-alkalmazottak voltak, hanem gyanúja szerint az építkezésben részt vevő cégek munkatársai lehettek.

A szerdai sajtó által megszólaltatott szakértők szerint a történtek mindenképp ártottak a hírszerzés tekintélyének. Uhrlaunak igaza lehet abban, hogy kulcsfontosságú dokumentumokról nem lehetett szó - vélte az egyik szakértő, utalva arra: szerencsére elmúltak azok az idők, amikor a keletnémet Stasi és a szovjet KGB ügynökei a hírszerzés épületeinek toalettjeiben csillagászati összegekért vásároltak titkos információkat. Az építési tervek eltűnése azonban csak egyike azoknak a kínos ügyeknek, amelyek az elmúlt években a hírszerzés tevékenységét jellemezték - vélekedtek az idézett szakértők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő