szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába került válságba az eurózóna, hiába követel egyre több áldozatot a líbiai háború és hiába menekülnek ezrek az indonéziai vulkánkitörés elől, a sajtóban világszerte Rebekah Brooks szerepel a vezető hírekben. De mit lehet tudni róla azon kívül, hogy feltűnő a vörös haja és ő az egyik kulcsfigurája a médián messze túlmutató brit bulvárbotránynak?

A 43 éves brit Rebekah Brooks július eleje óta szinte minden nap felbukkan az angol nyelvű sajtóban, vele foglalkoztak a csatornák és a lapok, róla írtak mindenütt Nagy-Britanniától az USA-n át egészen Ausztráliáig. Ő ugyanis annak a bulvármédia-botránynak az egyik főszereplője, amely lázban tartja a brit celebeket, politikusokat és az egyszerű újságolvasókat is. Korábban Rebekah Brooks volt a botrány miatt most bezárt News of the World című pletykalap főszerkesztője, később pedig az azt kiadó, a Rupert Murdoch médiamogul tulajdonában lévő médiabirodalom brit "helytartója". Pénteken azonban lemondott posztjáról, az erről kiadott közleményben azt írta, "mélységes felelősséget" érzett azokért, akiket megsértettek a kiadónál.

A News of the Worldről a múlt héten derült ki, hogy újságírói több híresség, politikus, illetve bűncselekmények áldozatául esett személy mobiltelefonját törhették fel, hogy exkluzív információkhoz juthassanak, ráadásul az a gyanú is felvetődött, hogy még rendőröket is lefizethettek az érdekes sztorik reményében. Rebekah Brooks éppen abban az időben vezette a lapot, amikor kipattant a 13 éves Milly Dowler elrablásával és meggyilkolásával kapcsolatos botrány: kiderült, hogy a lap a lány mobiljának üzenetrögzítőjét is manipulálhatta, ezzel pedig továbbra is reménykedésre adott okot a lány szüleinek. Azóta már több ezer személyről állítja a rendőrség, hogy hasonló célokból törhették fel a telefonjukat. A botránynak az elmúlt napokban politikai következménye is lett, David Cameron brit kormányfő - akit egyébként baráti szálak fűztek az ügy több kulcsfigurájához, köztük Rebekah Brookshoz is - bizottságokat állítana fel a történtek kivizsgálására, illetve a brit médiaszabályok átalakítására. Az egyik bizottság a most lemondott egykori főszerkesztőnőt is meghallgatja majd július 19-én.

R. Murdoch szinte lányaként kezelte
©

Rebekah Brooks "tündöklése és bukása" filmbe illő történet: a vidéken felnőtt lány a CNN szerint állítólag már 14 éves korában eldöntötte, hogy újságíró lesz, bár kezdetben csak teát főzött egy helyi lap dolgozóinak. Tizenéves korában Párizsba ment, ahol a Sorbonne egyetemen tanult és egy építészeti lapnál dolgozott. Hazatérése után repülőrajtot vett a karrierje, az 1980-as években került a News of the Worldhöz, először mint titkárnő, de hamar felküzdötte magát a ranglétrán, 27 évesen már az újság főszerkesztő-helyettese lett. Ebből az időből datálódik egyik sokat idézett anekdotája is, amely szerint kinevezése után nem sokkal egy társasági golfrendezvényen az egyik magas beosztású főnöke arra kérte, jobban gombolkozzon be. Néhány éven belül már az egyik testvérlap, a Sun helyettes szerkesztője lett, majd 2000-ben főszerkesztőként tért vissza a News of the Worldhöz - a lap történetében a legfiatalabb vezetőként.

Ő vezette be, hogy a lapban név szerint is megnevezték a fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetőit - a lap az utolsó számában például azt is összesítette, hogy azóta hány feltételezett pedofilt buktattak le. A listázás nagy ellenállást váltott ki a helyi közösségek egy részében, a rendőrség is elítélte ezt a gyakorlatot, de Rebekah Brooks hajthatatlan maradt. Maga is a címlapokra került, már 2003-ban elismerte például, hogy rendőröket fizettek le bizonyos információkért. Ezt csak kitartó magyarázkodással sikerült elkenni a lapnál. Később, 2005-ben még le is tartóztatták, mert állítólag rátámadt férjére - a legnépszerűbb brit szappanopera, az Eastenders egyik sztrájára - de nem emeltek ellene vádat, a pár pedig 2009-ben elvált. Másodszor is férjhez ment, akkori esküvőjén részt vett többek között az egész Murdoch-klán, de ott volt az akkori brit miniszterelnök, Gordon Brown és a mostani kormányfő, David Cameron is. Az idén 80 éves Rupert Murdoch, aki a hírek szerint lányaként kezelte Brooksot, 2009-ben bízta meg azzal, hogy vegye át brit érdekeltségeinek vezetését.

Bezárták a botrány miatt
©

Rebekah Brooks szerette ugyan a kezében összpontosuló hatalmat, de mindeddig megpróbálta elkerülni a rivaldafényt, sőt, magánéletéről a házasságával kapcsolatos ügyet kivéve keveset tudni - írja a BBC, amely szerint ennek ellenére az egyik legbefolyásosabb személy volt a brit közéletben. A Murdoch-birodalmat alaposan ismerő egyik író szerint Rebekah Brooksot mindeddig titokzatosság lengte körül, meglepő például, hogy ilyen keveset tudni fiatal koráról. A mára már szinte minden brit háztartásban ismertté vált Brooks azonban nem rejtegetheti tovább magánéletét sem, egyre több újság bukkan rá például gyermekkori barátaira, akik készségesen felidézik közös emlékeiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen