szerző:
MTI

Letartóztatták a hágai Nemzetközi Törvényszék utolsó, háborús bűntényekkel vádolt szökevényét, Goran Hadzsics egykori horvátországi szerb vezetőt. A háborús bűnökkel vádolt szerb vezető már kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Miután véget ért a vádlott belgrádi kihallgatása, Hadzsics védőügyvédje azt mondta: kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a háborús bűnökkel vádolt volt horvátországi szerb vezető. Toma Fila védőügyvéd újságíróknak elmondta, hogy a vádlottal a háborús bűnök ügyében ítélkező különleges szerbiai törvényszéken - ahova elfogása után beszállították - ismertették az NT vádiratát, valamint azt a határozatot, amelynek értelmében teljesültek hágai kiadatásának feltételei. Az ügyvéd megjegyezte, hogy nem fog fellebbezést benyújtani a kiadatási döntés ellen.

Egy tisztségviselő, aki jelen volt a meghallgatáson, közölte: Hadzsicsnak három napja van a fellebbezés beadására, s ha nem él a lehetőséggel, szombatig kiadják Hágának. A forrás szerint Hadzsics ijedtnek tűnt, de együttműködő volt a meghallgatáson. Toma Fila elmondta azt is, Hadzsicsnak megengedték, hogy családtagjai csütörtökön és pénteken felkeressék belgrádi cellájában.

A hágai törvényszék közleménye szerint napokon belül Hágába, a Nemzetközi Törvényszék őrizetébe várják Hadzsicsot. A törvényszék főügyésze, Serge Brammertz azt mondta:  a vádlott átszállítására már folynak az előkészületek. A bíróság közleményéből az is kiderül, hogy Hadzsicsot - akit 14 pontban vádolnak háborús bűnökkel - a vádak bebizonyosodásáig megilleti az ártatlanság vélelme.

Brammertz - akárcsak a törvényszék dél-koreai elnöke, O Gon Kvon - mérföldkőnek minősítette Hadzsic elfogását, tekintettel arra, hogy az ENSZ égisze alatt működő testület utolsóként letartóztatott vádlottjáról van szó. Hangoztatta: 18 évvel a törvényszék létrehozása után el tudják mondani, hogy a 161 vádlott egyike sem menekülhetett meg az igazságszolgáltatás elől. Hágába kerülése után Hadzic azonnal megjelenik bírái előtt, ahol joga van nyilatkozni arról, bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban.

Goran Hadzsics
©

Ki, hogy ítéli meg

Az Európa Tanács (ET) főtitkára üdvözölte, hogy a szerb hatóságok szerda reggel elfogták Szerbiában Goran Hadzsicsot, az utolsó, a hágai Nemzetközi Törvényszék által még körözött szerb háborús bűnöst. Thorbjörn Jagland ET-főtitkár Strasbourgban kiadott közleményében úgy vélte, az egykori horvátországi szerb vezető elfogása - amely Ratko Mladic volt boszniai szerb harseregparancsnok májusi őrizetbe vételét követte - jelentős mértékben jelképértékű esemény Szerbia és a térség egészének számára. "Fontos lépés a büntetlenség elleni harcban és alapvető a térségbeli megbékélés szempontjából" - hangoztatta.

Alain Juppé francia külügyminiszter közleményében Franciaország nevében üdvözölte a "szerb hatóságok cselekvését és elkötéltségét". Juppé úgy vélte, végre igazságot szolgáltathatnak (az áldozatoknak) és (Hadzsics felelősségre vonása) hozzájárulhat a megbékéléshez a Nyugat-Balkánon. Juppé Hadzsics elfogását alapvető feltételnek nevezte Szerbia és az Európai Unió közeledése szempontjából.

O Gon Kvon, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ideiglenes elnöke közleményében úgy vélekedett, hogy Hadzsics elfogása jelentős esemény az NT történetében, s közelebb hozza a törvényszék megbízatásának lezárulását, mert már egyetlen hágai vádlott sincs szökésben.

Ivo Josipovic horvát államfő a HRT horvát közszolgálati rádió által sugárzott nyilatkozatában ugyanakkor későinek nevezte Hadzsics kézre kerítését, de hangsúlyozta, hogy az igazság(szolgáltatás) végül mindig győzedelmeskedik. Josipovic üdvözölte, hogy Szerbia - mint fogalmazott - végre úgy döntött, hogy maradéktalanul együttműködik az NT-vel. Hadzsics elfogását főként Szerbia számára, de Szerbia és a szomszédos országok viszonya szempontjából is jónak minősítette.

Zeljko Sabo, az 1991-1995-os horvát-szerb háború pusztításának jelképévé vált Vukovar polgármestere úgy nyilatkozott a Vecernji List című horvát újság online kiadásának, hogy városa számára "nagy újság" Hadzic őrizetbe vétele, Hadzic perében pedig várhatóan fény derül majd a háború során eltűnt személyek sorsára.

Szilágyi Imre, a Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint egyáltalán nem véletlen, hogy Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka után nem sokkal az utolsó körözött szerb háborús bűnöst, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezetőt is elfogták az EU-integrációra törekvő Szerbiában. "Érdekes módon hosszú ideig nem sikerült őket elfogni, most pedig hirtelen mindkettőt elkapták" - fogalmazott a szakértő, és utalt rá: Szerbiában ezzel kapcsolatban "elég kemény" belharcok zajlottak, ugyanis nem minden illetékes és hatóság volt érdekelt a háborús bűnösök elfogásában, Mladic bizonyos mértékben nemzeti hősnek számított.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Büszkélkedik a Budapest Airport: sokkal elégedettebbek az utasok, mint eddig

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást