szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több százmilliós kártérítést kell kifizetni július végéig Silvio Berlusconinak. Az olasz sajtó ezzel egy időben azt számolja, összesen hány bírósági tárgyalásra várják még a miniszterelnököt.

"Berlusconi azt állítja, 106 alkalommal indult ellene tárgyalás, de eddig mindig felmentették. Szóvivője 109 esetről beszél. Berlusconi lánya, Marina, azt mondja, apja huszonhatszor jelent meg bírósági teremben és egyszer sem ítélték el. A televízió 26 perről tud. Hány bírósági ügye van Berlusconinak?" - kérdezte a La Repubblica online kiadása.

Az ellenzéki napilap megszámolta: az utóbbi több mint húsz év alatt tizenhat ügyben indult tárgyalás Berlusconival szemben, ebből jelenleg négy van folyamatban. Tizenkét per lezárult: egyszer teljesen felmentették a vállalkozó-politikust, kétszer bizonyítékok hiányában tették ugyanezt. Két esetben a vele szemben emelt mérleghamisítás vádja a tárgyalás ideje alatt kikerült az olasz büntető-törvénykönyvből. Kétszer az időközben bevezetett amnesztia mentette fel Berlusconit, öt esetben  pedig mentő körülmények miatt nem ítélték el. A vádak között korrupció, hamis tanúzás, mérleghamisítás, adócsalás szerepelt. Az olasz közvélemény azonban nem tudja Berlusconi bírósági ügyeinek alakulását részletesen felsorolni: vagy kategorikusan ártatlannak tartja őt, vagy bűnösnek - mutat rá az itáliai sajtó.

©

A milánói bíróságon július 11-én született ítélet közismert: 560 millió euró kártérítést köteles kifizetni a Berlusconi-birodalom gerincét képző Fininvest. Ezzel kell kárpótolnia Carlo De Benedetti vállalkozót, aki elől - az ítélet szerint - Berlusconi bírák megvesztegetésével szerezte meg a Mondadori kiadói csoportot. Marina Berlusconi csütörtökön jelentette be, hogy július 26-ig De Benedetti számlájára átutalják az összeget. Sajtóinformációk szerint a pénzt a Fininvestért garanciát vállaló Unicredit és további két olasz bank utalhatná át, de a 2005-től tőzsdén jegyzett Fininvest kasszájában is legalább 700 millió euró van - írta az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap.

A Fininvest nyilatkozatai szerint az ítélet nyomán elvész a vállalat utóbbi három és fél évi nyeresége, ezért 2014-ig nem tud osztalékot fizetni. Marina jogtalannak nevezte az ítéletet, a Fininvest közleményben hangsúlyozta, hogy mindig "abszolút korrektséggel" végezte tevékenységét, és bízik abban, hogy fellebbezését követően megállapítást nyer: semmivel nem tartozik De Benedettinek. A többi folyamatban levő pert az elévülés veszélye fenyegeti. Olaszországban nem a hivatali hatalommal való visszaélés és fiatalkorú prostituált szolgálatának igénybevétele miatt indított, úgynevezett Ruby-pert tartják döntőnek, hanem a három M-mel jelzett tárgyalásokat: a Mills, a Mediatrade és a Mediaset ügyet.

Az ügyészség szerint Berlusconi a Fininvest ellen indított hatósági vizsgálatok során - 600 ezer dollárral - hamis tanúvallomásra vette rá David Mills brit ügyvédet, aki a nyolcvanas években volt a Fininvest külföldi befektetési tanácsadója off-shore cégekben. Ezt kell bizonyítani 2012 februárjáig a legfelsőbb bíróság előtt, máskülönben az ügy elévül.

Ugyanez a veszély fenyegeti a Mediatrade-pert is, amely tizenkét vádlottat érint, közöttük a televíziós Mediaset elnökét, Fedele Confalonierit és alelnökét, a kormányfő fiát, Piersilvio Berlusconit. A vád azt állítja, hogy 2000-2005 között Berlusconi televíziói a megvásárolt amerikai filmek közvetítési jogdíján több mint harmincnégy millió dollárt csaltak, és adót sem fizettek utánuk. Az elévülés határa 2013. Ehhez csatlakozik a szintén adócsalás és mérleghamisítás címén zajló Mediaset-per, amely 2012 végén évülne el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Már második napja száz alatt a halálozások száma Nagy-Britanniában

Már második napja száz alatt a halálozások száma Nagy-Britanniában