szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hősként tekintenek Norvégiában egy német turistára, Marcel Gleffére, miután bérelt csónakjával húsz fiatalt mentett meg a pénteki norvégiai mészárlás során - számolt be a Daily Mail.

Marcel Gleffe éppen családjával készült kirándulni Utoya szigetére, amikor a norvég merénylő, Anders Behring Breivik tüzet nyitott az ott táborozó fiatalokra. A katonamúltú férfi családjával kávézgatott, közben az oslói merényletről beszélgettek, amikor felismerte a sorozatlövő fegyver szigetről érkező hangját. Ezután a sziget felől úszva menekülő fiatalokat látott, majd füstgránátok füstjét. Távcsövön keresztül látta, hogy még többen vannak a vízben.

Gleffe azt nyilatkozta, ösztönösen cselekedett és nem ijedt meg a vészhelyzetben, amikor csónakjával a szárazföldről a fiatalok segítségére sietett. A megrémült fiatalok először attól tartottak, hogy ő is a norvég ámokfutó oldalán áll, nem tudták, kiben bízhatnak meg. Néhányan azt kiáltották: „Ne jöjjön közelebb”, sőt, volt, aki azt kérdezte: „Meg akar minket ölni?” Mások azt kérdezték tőle, hogy rendőr-e, mire válaszul mentőmellényeket dobott nekik a vízbe.

Marcel Gleffe
©

„Rengetegen voltak a vízben, egy kötéllel mentőmellényeket dobtam feléjük, és behúztam őket a csónakba. Mindannyian sikítoztak és sírtak” – idézte fel a történteket a lapnak Gleffe. A hőssé vált német turista ugyanakkor hozzátette: a fiatalok segítették egymást, és megszervezték, kinek van a legnagyobb szüksége a segítségre, és ki kerüljön először a csónakba. Négy-öt alkalommal fordult, míg az érkező rendőrök – saját biztonsága érdekében – leállították.

Gleffe hősies viselkedése annyira megfogta az embereket, hogy a Facebookon kezdeményezték: kapja meg a a német „Szövetségi Érdemkeresztet”. „Azt tette, amit tulajdonképpen mindenkinek tennie kellett volna. Tisztelet és elismerés neki, ezért az önzetlen tettért. Ezért kitüntetést kellene kapnia” – írta az egyik hozzászóló. „Olyan emberekre, mint Marcel, szükségünk van” – állapította meg másvalaki. „Embereket menteni és közben a saját életünket kockáztatni – ezt nem elég díjazni. Köszönjük, Marcel!” – írták a kommentelők, akik szerint végre egy igazi hős mutatkozott meg.

Az ámokfutásnak nyolcvanhat fiatal esett áldozatul. Két órával korábban Oslo központjában hét ember halt meg a kormány székházánál elkövetett pokolgépes merényletben. A rendőrség letartóztatott egy 32 éves norvég férfit, Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet. Breivik hétfő délután jelenik meg a bíróság előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!