szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenesnek minősítette és megvétózta a bolgár államfő azt a törvényt, amelynek értelmében nem lehetne nagykövet az, aki a kommunista rendszer idején besúgóként tevékenykedett. A bolgár parlament két hete szavazta meg a jogszabályt.

Bulgáriában egy 2010 végén közzétett bizottsági jelentés feltárta, hogy az ország diplomáciai képviseleteinek csaknem felét ügynökmúlttal rendelkező személyek vezetik.

Georgi Parvanov elnök azzal indokolta csütörtökön meghozott döntését, hogy az új jogszabály sérti az alkotmányban rögzített egyenjogúságot, valamint szembemegy a nemzetközi joggal. Vétója nyomán a parlamentnek újra kell tárgyalnia a jogszabályt. Az államfő kifogásolta azt is, hogy az új törvény a korábbihoz képest alacsonyabb követelményeket támaszt a diplomatákkal szemben.

A kormány az ország megítélésének javítása érdekében vissza szeretné hívatni a kommunista titkosszolgálat kötelékében állt diplomatákat, ehhez azonban nem kapta meg a szükséges államfői aláírást.

Az ügy pikantériája, hogy Parvanovról úgyszintén kiderült: történészként egykor ő maga is együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!