szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák igazságszolgáltatás pénteken elutasította azt a szerb kérést, hogy kiadja Jovan Divjakot, a bosnyák hadsereg háborús bűnökkel vádolt szerb származású tábornokát, aki ezek után már délután visszaérkezett Szarajevóba, Bosznia-Hercegovina fővárosába.

Christa Zemanek, Korneuburg bíróságának szóvivője elmondta, hogy a szerb kérést "elfogadhatatlannak" minősítették. Ellene két héten belül fellebbezést lehet benyújtani.

Divjakot szerb kérésre, az Interpol által kiadott elfogatóparancs alapján ez év márciusban vették őrizetbe, mert 19 éve részese volt a Szarajevóból szabad elvonulás ígéretével távozó szerb katonák legyilkolásának. A Divjak terhére rótt, "Dobrovoljacka utcai bűntényként" hírhedtté vált eset 1992 májusában történt, miután Bosznia bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv hadsereg néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették Alija Izetbegovic boszniai elnököt. 

Belgrádi adatok szerint 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek. Bosznia halogatta a felelősségre vonást, ezért a háborús bűnügyeket vizsgáló belgrádi ügyészség indított eljárást az ügyben. Divjakot még márciusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték, szabadulásáért 500 ezer eurót helyeztek letétbe. Boszniai médiajelentések szerint a pénz a szarajevói kormánytól származik. Útlevelét elvették, és eddig nem hagyhatja el Ausztriát. 

Számos ország értelmiségének és törvényhozásának képviselői mozgósították befolyásukat annak érdekében, hogy elérjék a szerb kiadatási kérelem elutasítását. Korábban egyébként a boszniai igazságszolgáltatás ugyancsak kiadatási kérelmet nyújtott be az osztrák hatóságokhoz, hogy megakadályozza Divjak kiadatását Szerbiának. Jovan Divjak pénteken Szarejevóba érkezett repülőgéppel Bécsből és azonnal elhagyta a repülőteret - állapította meg az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert