szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelena Kondakova űrhajós, az Állami Duma képviselője szerint a demokrácia megcsúfolását jelentik az előválasztások, amelyeket a dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt és a Vlagyimir Putyin által alapított Népfront rendez a december 4-én tartandó választásokon induló jelöltek kiválasztására.

Kondakova, aki harmadik mandátumát tölti a dumában, kedden Moszkvában nemzetközi sajtóértekezleten mondta el: húsz helyen járt előválasztáson a Moszkvai területen, és mindenütt csalások történtek. Az embereket buszokon hozták, kezükben volt a cédula, hogy kire kell szavazniuk, s ezt meg is tették. Így sokszor olyanok kaptak sok szavazatot, akiknek a nevét sem hallotta még senki, és meg sem jelentek. Volt viszont példa arra, hogy ahol egy-egy ilyen jelölt személyesen is megjelent, ott minden utasítás ellenére sem kapott szavazatokat. A megjelent jelöltekre, akik szívesen válaszoltak volna kérdésekre, senki nem volt kíváncsi. Ha egy napon két közeli településen volt ilyen rendezvény, mindkettőre ugyanazokat az embereket fuvarozták el - mesélte a felháborodott képviselő. "Ezután tudni sem akarom, mi lesz a tényleges választásokon" - mondta. 

Úgy vélte: ennél sokkal tisztességesebb lett volna, ha a párt közli, hogy kész a lista. Felhívta a figyelmet arra is, milyen hatalmas összegbe kerül ez a teljesen üres propagandafogás. Azt mondta, azért vállalkozott az előválasztásokra, és előzőleg azért csatlakozott a Népfronthoz, mert úgy hitte: végre valóban bevonják a lakosságot. Elmondta azt is, hogy kollégái hozzá hasonlóan fel vannak háborodva, de bizonyára azért hallgatnak, mert remélik, hogy Vlagyimir Putyin, a párt elnöke, akié a listák végső ellenőrzésének a joga, majd felírja őket is a jelöltek közé.  

Kérdésre leszögezte: úgy véli, véleményével, s azzal, hogy ezt sajtóértekezleten teszi közzé, becsapja maga után az ajtót, de nincs mitől félnie, űrhajósként és Oroszország hőseként tisztességes nyugdíja van, és mivel műszaki végzettségű, s emellett a diplomáciai akadémiát is elvégezte, talál majd munkát, ha keres.  Mindazonáltal hangsúlyozta: jelölését nem vonja vissza, mert megszokta, hogy végigcsinálja a feladatokat, de ha netán ilyen körülmények között megválasztanák, vállalja tovább a képviselői tisztséget, mert úgy véli, hogy véleménye kinyilvánításával megőrizte integritását. Kondakova 1994-95-ben járt első ízben a világűrben, s 169 napig dolgozott az űrállomáson. Ez volt a leghosszabb idő, amelyet valaha is űrhajósnő töltött ott, majd 1997-ben egy amerikai legénységgel az Atlantison járt újra ott: ezzel az első orosz űrhajósnő, aki két űrutazáson vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot

Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén