szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége indítványozta, hogy a Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádakat osszák két részre, és két különálló eljárás keretében tárgyalják és állapítsák meg a vádlott felelősségét a háborús bűncselekmények elkövetésében – adta hírül szerdán a Tanjug és a Beta szerb, valamint a HINA horvát hírügynökség.

Az egyik eljárás keretében a Szrebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság. A hágai ügyészség indítványozza, hogy először a Szrebrenicával kapcsolatos vádirat ügyében indítsák meg a pert.

Serge Brammertz főügyész azzal indokolta a Mladics elleni per két részre osztását, hogy a vádlottat csaknem az NT mandátumának a lejártakor fogták el, és az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Ezért a bírósági tárgyalást is mielőbb el kell kezdeni, azért is, mert Mladics egészségi állapota is megrendülhet időközben. Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, és egyetért a két különálló per lefolytatásával, akkor az ügyészség először a srebrenicai dossziét venné elő. A Szrebrenicában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körülbelül egy év múlva fejeződne be.

Ratko Mladics
©

Ratko Mladics ellen először 1995. július 25-én emeltek vádat, majd másodszor 1995. november 16-án. A vádirat első módosítására 2002. november 8-án, a második módosítására pedig ez év június 1-jén került sor. Mladicsot népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúval kapcsolatosan.

A hágai NT a vádirat két pontjában tartja bűnösnek Mladicsot népirtás elkövetése miatt, és terhére róják emberek üldöztetését, kiirtását, gyilkosságokat, deportálásokat, emberek terrorizálását, polgári személyekkel szembeni jogellenes támadásokat és túszok ejtését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére