szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Napokig tartó kényszerű fogság után hagyhatta el 35 külföldi újságíró azt a tripoli szállodát, amelyben korábban még a Kadhafi-rezsim szállásolta el őket. A líbiai fővárost ezután ostrom alá vették a felkelők, és bár több területen is átvették az irányítást a városban, a Rixos hotel a lojalisták ellenőrzése alatt maradt, így az újságírók csapdába estek.

Mind a BBC, mind pedig a CNN újságírói kiszabadultak a tripoli Rixos szállodából, ahol napok óta kényszerű fogságban tartották őket az utcán folyó harcok, illetve a hotelt ellenőrzésük alatt tartó Kadhafihoz hű erők. A CNN újságírója, Matthew Chance arról számolt be a Twitteren, hogy hat nap után már "szabadon autózunk Tripoli elhagyott utcáin a szabadság felé". A beszámolóból az is kiderül, hogy végül az ezredeshez hű erők visszavonulásával nyílt lehetőség a szabadulásra.

Riporterek a szállodában
©

A tudósítókat a Vöröskereszt szállította el a Rixos hotelből, miután a szervezet helyi illetékese megtudta, hogy nincs akadálya a távozásuknak. Egyelőre nem tudni, miért tartották vissza a több tucatnyi embert. Az amerikai hírügynökség riportere szabadon be tudott menni a szállodába, és megnézhette az első emeleten összegyűlt, sisakban és golyóálló mellényben várakozó újságírókat, akikre két ideges, géppisztolyos katona vigyázott.

Kiszabadulásuk előtt csak pár órával jelentette be a Riporterek határok nélkül nevű szervezet, hogy a katonák nem engedik ki őket a szállóból arra hivatkozva, hogy meg kell védeni őket a harcoktól. A napi 400 dolláros árkategóriába tartozó szálloda a külföldi sajtó központja volt Tripoliban, de a harcok miatt az épületben már az áramot is kikapcsolták.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!