szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit harci repülőgépek katonai célpontokat támadtak pénteken Szirt líbiai kikötővárosban, ahol Moammer Kadhafi csapatai még erős védelmi állásokat tartanak.

A londoni védelmi minisztérium szerint precíziós irányított rakétákkal lőttek egy főhadiszállást, ahol egy nagy bunker van. Az utóbbira Storm Shadow típusú robotrepülőgépeket irányítottak. A Tornado vadászbombázók a kelet-angliai Norfolkból szálltak fel a bevetésre. Más NATO-gépek felfegyverzett gépjárműveket támadtak a város térségében. Szirt Kadhafi szülővárosa, Tripolitól 400 kilométerre keletre fekszik. A minisztérium szerint a tunéziai határ térségében megsemmisítették Kadhafiék néhány még megmaradt nagy hatótávolságú légvédelmi rakétáját is.

Szirtnél a felkelők a vérontás megelőzése érdekében tárgyalásokkal próbálkoztak a színfalak mögött. A NATO ezzel párhuzamos légicsapásai azonban arra utalnak, hogy a szövetség kész megnyitni előttük az utat a hevesen védekező város felé. Liam Fox brit védelmi miniszter szerint Kadhafi rendszere Szirtben "még mindig háborút folytat Líbia népe ellen". A NATO folytatja támadásait, s "a rendszernek el kell ismernie, hogy a játéknak vége" - mondta.

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő ágyúzta pénteken a líbiai főváros, Tripoli repülőterét, legalább egy repülőgép kigyulladt - jelentette a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió. A tv értesülése szerint a repülőtér környékén lőtték egymást a felkelők és Kadhafi csapatai. A NATO légicsapást mért a katonákra.

Harcokat jelentettek pénteken a nyugati országrészből, ahol a kadhafista erők bekerítették a már felszabadított Zuára várost, és rakétákkal, aknavetőkkel lövik. A védők segítséget kértek. Zuára a Tripolit Tunéziával összekötő úton fekszik. Ha elesik, megnyílik a menekülés útja a még Kadhafiék kezén lévő Rasz Dzsdir határátkelő felé. Nyugaton ez lesz az utolsó nagy csata - mondták a felkelők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével