szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százezrek tüntettek pénteken Jemenben, hogy a líbiai lázadók győzelmére hivatkozva Ali Abdalláh Száleh elnök rendszerének végét követeljék - közölték szemtanúk.

Egy muzulmán pap Szanaában több százezer tüntető előtt prédikálva Allah áldását kérte győzelmükhöz, "ahogyan Allah győzelemhez segítette líbiai testvéreiket" is.

Hasonló számban tüntettek a délnyugat-jemeni Taizzban, az ország második legnagyobb városában is, de a fővárostól délre fekvő al-Bajda és a közép-nyugati Hudeida településeken, valamint más városokban is voltak rendszerellenes megmozdulások.

Eközben Szanaában Száleh elnök több ezer híve nagygyűlésen követelte, hogy a június elején merényletben megsebesült, azóta Szaúd-Arábiában gyógykezelt elnök térjen haza.

Száleh 33 éve tartó hatalma ellen január óta tüntetnek az arab országban. Jóllehet Száleh huzamosabb ideje távol van hazájától, a hatalmat nem ruházta át alelnökére, hanem azt a jelek szerint a családja gyakorolja, amely a hadsereget és a biztonsági erőket is ellenőrzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!