szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kadhafi szülővárosa felé vették az irányt a kormányellenes lázadók Líbiában azt remélve, hogy akciójuk megadhatja a kegyelemdöfést líbiai vezető uralmának.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt ellen vonultak a kormányellenes lázadók hétfőn, remélve, hogy felkelésük megadhatja a kegyelemdöfést Kadhafi gyakorlatilag összeomlott több évtizedes uralmának. A líbiai vezető holléte azonban továbbra sem ismert, elképzelhető, hogy továbbra is a fővárosban, Tripoliban rejtőzködik, amely a múlt héten került a lázadók kezére. A NATO harci gépei vasárnap immár harmadszor mértek légicsapásokat a Földközi-tenger partján, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtre.

A szárazföldön pedig a keleti Bengázi és a nyugati Miszráta felől érkező lázadó erők satuba fogták Kadhafi utolsó bástyáját, amelyet a líbiai vezető 1969-es hatalomra jutása után álmos halászfaluból százezres nagyvárossá, hatalmi központtá fejlesztett. Kadhafinak továbbra is vannak támogatói Szirtben, így akár oda vonult vissza, akár nem, a város elfoglalása stratégiai szempontból és jelképereje miatt is fontos fegyvertény lenne a lázadóknak győzelmük megszilárdításához.

A lázadók egyik parancsnoka közölte, hogy kelet felől száz kilométernél kisebb távolságra közelítették meg Szirtet, s nyugat felől is közelítenek hozzá. Tripolitól keletre, a tengerparton kiépített autópályán harckocsiszállító járművek vittek szovjet gyártmányú T-55-ös harckocsikat Szirt felé. A felkelők egy elhagyott zliteni támaszponton zsákmányolták a tankokat. A lázadók egyik szóvivője mindazonáltal közölte, hogy szándékosan lassan haladnak előre, szeretnének időt adni a tárgyalásoknak, a Szirtben élőknek arra, hogy meggyőzzék a helyi Kadhafi-híveket a város feladásának szükségességéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött