szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ellenőrzést rendelt el Emil Boc román miniszterelnök az 1989-es romániai forradalom hőseinek járó juttatások ügyében, miután felmerült a gyanú, hogy több ezer úgynevezett álforradalmár kap törvénytelenül havi juttatást és különböző kedvezményeket.

A román sajtóban napok óta címlapokon szerepel az álforradalmárok botránya. Az elmúlt években jelentősen megnőtt ugyanis azoknak a száma, akik többféle kedvezményre és juttatásra feljogosító, úgynevezett forradalmár-igazolványt váltottak ki, vélhetően törvénytelenül, hiszen semmilyen valós érdemük nincs a több mint húsz évvel ezelőtti rendszerváltozással kapcsolatban.

Emil Boc egy televíziós műsorban bejelentette, hogy a kormány illetékes testületét felkérte, ellenőrizze a forradalmároknak járó juttatásokat. Közölte továbbá, hogy szigorítani akarja a törvényt.

Boc elmondta azt is, hogy a kormány évente 110 millió eurónak megfelelő összeget költ a forradalmár-igazolvánnyal rendelkező személyekre, a kedvezményezettek száma 2004 óta négyezerről 17 ezerre nőtt. Mint mondta: rendet akar tenni ezen a területen még akkor is, ha érzékeny kérdésről van szó.

A román média szerint az elmúlt hét évben tapasztalt létszámnövekedést semmi nem indokolja, és számos olyan példát soroltak fel, amelyekből kiderül: jogosulatlanok kaptak juttatásokat. A lapok szerint olyanok is élvezik a forradalmár-igazolvány biztosította juttatásokat és kedvezményeket, akik 1989-ben még csak csecsemők voltak.  

A kormányfő szándéka ellen korábban már tüntettek a forradalmárok szervezetei, akik a kormány épülete előtt fejezték ki elégedetlenségüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma