szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe Szaadi Kadhafi, Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető harmadik fia - jelentette ki Abdel-Hakím Belháddzs, a líbiai felkelők vezető szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a tripoli hadműveletekért felelős vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban; az érintett ugyanakkor cáfolta az értesülést.

A szerdán elhangzott exkluzív interjúban Belháddzs azt mondta, hogy Szaadi szerdán megkereste őt telefonon, s kérte, hadd csatlakozzon a forradalomhoz. A harmadik Kadhafi-fiú cserébe garanciákat kért a felkelőktől, hogy nem kell elhagynia Líbiát, visszatérhet a fővárosba, Tripoliba. "Szaadi elárulta hollétét, és mi továbbra is kapcsolatban leszünk vele, hogy az ügy részleteit tisztázzuk" - közölte Belháddzs, és hozzátette: úgy hiszi, a kormány más magas rangú tisztségviselői - például a volt miniszterelnök - szintén önmaguk feladására készülnek."Belháddzs azt is kijelentette, hogy azokkal, akik megadják magukat, tisztességesen fognak bánni, s a bírósági eljárásokat a nemzetközi normáknak megfelelően fogják lebonyolítani" - foglalta össze az al-Dzsazíra riportere, James Bays.

A katonai vezető az interjúban arra is kitért, hogy a felkelők hírszerzőinek vannak információik a rezsim egyes vezetőinek hollétéről, de Kadhafi tartózkodási helyét illetően csak meg nem erősített jelentések állnak rendelkezésükre. A CNN amerikai hírtévé szerint Szaadi korábbi üzeneteiben valóban jelezte, hogy hajlandó tárgyalni. Ám szerdán egy újabb levelében már azt írta, hogy nem adja meg magát. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a felkelők ezreket öltek meg, és romba döntötték az országot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását