szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már nyolc napja tüntet néhány romániai magyar fiatal azért, hogy magyar intézetek is alakulhassanak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) - írta a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület (RMOGYKE) képviselői - nagyjából tizenöten - kettesével sétálnak Marosvásárhely főbb utcáin, fehér orvosi köpenyben, narancssárga esernyővel, figyelemfelkeltő feliratokat viselve.

"Ha kell, a román nemzeti ünnepen (december 1-jén) is itt leszünk a város főterén, és kettesével sétálva tiltakozunk a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a magyar diákokat és tanárokat érő etnikai diszkrimináció ellen" – nyilatkozta a Krónikának Ádám Valérián az RMOGYKE ügyvezetője.

"Magyar intézeteket akarunk a MOGYE-n!", "Az egyetemi autonómia nevében nem sérthetők meg az ország többi törvényei", "A tanügyi törvényt nem vitatjuk, hanem végrehajtjuk", "Egyenlőséget a MOGYE-n" – ilyen és ehhez hasonló feliratokat viselnek a sétálva tiltakozók.

A civil szervezet azért választotta a tiltakozás ezen formáját, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal előbb betiltotta a MOGYE főtéri körmenetét, majd a tájékoztató sátor felállítását is megakadályozta.

A tiltakozó akciót az váltotta ki, hogy az egyetemen az új román oktatási törvény biztosította lehetőségek ellenére az intézmény román többségű szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Júliusban az okozott felháborodást, hogy az általános orvosi karon a 80 költségtérítéses hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg. Ezt később korrigálták, 40 helyet biztosítva a magyar tagozatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Ilyen, amikor az emberség a falakat is áttöri

Ilyen, amikor az emberség a falakat is áttöri

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?