szerző:
MTI / hvg.hu

Felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es típusú utasszállító repülőgép szerdán Oroszországban, a Moszkvától mintegy 250 kilométerre északra fekvő Jaroszlavl közelében. A gépen a jaroszlavli jégkorongcsapat utazott.

Az első jelentések 36 halálos áldozatról szóltak, később repülőtéri értesülésekre hivatkozva a RIA Novosztyi és az Interfax hírügynökség azt jelentette, hogy 45-en - 37 utas és 8 főnyi személyzet - tartózkodtak a gépen, s egy ember élte túl a katasztrófát. Egyes hírügynökségek két túlélőről tudnak.

Az Interfax az orosz légügyi hatóság egyik illetékesére hivatkozva közölte azt is, hogy a gépen a jaroszlavli jégkorongcsapat utazott, köztük több világsztár, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek. A BBC szerint a csapat épp a fehéroroszországi Minszkbe utazott volna a Kontinentális Jégkorong Liga első fordulós meccsére.

A teljes hokicsapat meghalt

A Lokomotív Jaroszlavl az orosz nyílt profi ligában (KHL) érdekelt. A csapatban egy svéd, három cseh és egy szlovák idegenlégiós is játszik, edzője kanadai. Az együttes legutóbb a ligában a harmadik helyen zárt, az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as idényben orosz bajnoki címet szerzett. A szlovákiai magyar bumm.sk hírportál értesülései szerint a gépen utazott a szlovák jégkorong-válogatott egykori erőssége, Pavol Demitra is.

©

A három hajtóműves, még a szovjet időkben tervezett gép minszki úti céllal szállt fel, majd a repülőtér épületétől két kilométerre, de még a légikikötő területén a földbe csapódott. A Lokomotív Jaroszlavl a minszki Dinamóval játszott volna bajnoki mérkőzést csütörtökön. Vlagyimir Putyin kormányfő utasította Igor Levityin közlekedési minisztert, hogy haladéktalanul utazzon a szerencsétlenség helyszínére.

A BBC úgy tudja, a gép nem sokkal azután gyulladt ki, hogy felszállt a jaroszlavli repülőtérről.

Magyar részvét

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részvéttáviratot küld az orosz nyílt profiliga (KHL) vezetőinek a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának. Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, a magyar szövetség és a KHL jó kapcsolatot ápol, szó volt korábban arról, hogy a magyar válogatott összecsap az egyik KHL-es klubbal.

"A KHL elnökét, a Gazprom vezérigazgató-helyettes Alekszandr Medvegyevet, aki egyben a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, valamint Dmitrij Kurbatov KHL-sportigazgatót és Vlagyimir Salajev alelnököt jól ismerjük, és a Magyar Jégkorong Szövetség részvéttáviratot küld a KHL-nek" – mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: a MOL Liga pénteki mérkőzései gyászszünettel kezdődnek.

"A hoki legsötétebb napja"

A sportág legsötétebb napjának nevezte 2011. szeptember 7-ét René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke az orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatát ért szerdai repülőgép-szerencsétlenség miatt. "Ez egy szörnyű tragédia a teljes hokitársadalom számára, amelyben több ország is szorosan érintett" - mondta Fasel az orosz nyílt bajnokság (KHL) és az orosz szövetség vezetőivel folytatott beszélgetés során, és mindenkit az IIHF teljes együttérzéséről biztosított. Kiemelte: a légi közlekedés alapvetően fontos a profi hokicsapatok számára, és az ilyen tragikus balesetek egészen mostanáig elkerülték a sportágat.

"Ez a sportág történelmének legsötétebb napja. Ez nem csak Oroszország tragédiája, a Lokomotiv keretében és a szakmai stábban összesen tíz ország képviseltette magát" - emelte ki Fasel, aki eredeti programja alapján csütörtökön utazott volna Oroszországba. Az út nem marad el, ragaszkodik hozzá, mert - mint mondta -, személyesen kíván osztozni a gyászban az orosz jégkorong- és sportvezetőkkel.

Vlagyiszlav Tretyak, olimpiai és világbajnok kapus, az orosz szövetség elnöke kiemelte: bízik benne, hogy a mostani szörnyű csapás után a hoki nem hal meg Jaroszlavlban, és azok miatt folytatják a sportot, akik most a gépen ültek – idézte szavait az IIHF honlapja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Jogerősen elmarasztalta a bíróság Márki-Zay Pétert, amiért megsértette a hódmezővásárhelyi kórház hírnevét

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka

Nem nyílik az autója? Lehet, hogy az Apple Pencil az oka