szerző:
MTI

Elmaradt a szenzáció - legalábbis így értékelték a szerdai német lapok a WikiLeaks internetes hírportál alapítójának Julian Assange-nak nagy érdeklődéssel várt, előző napi berlini "bejelentkezését".

A 39 éves Assange - aki ellen jelenleg Nagy-Britanniában svéd kérelemre, szexuális bűncselekmények gyanújával kiadatási eljárás folyik -  egy videóinterjú keretében a német fővárosban zajló nemzetközi szórakoztatóelektronikai kiállítás sajtónapi "vendége" volt, s gyakorlatilag csak védekezett, illetve támadott. A Der Tagesspiegel tudósítása szerint a 39 esztendős Assange teljes mértékben helyesnek nevezte leleplező portáljának korábbi "történelmi" kiszivárogtatásait, és azt is, hogy a portál a minap szerkesztetlenül tette fel az internetre a birtokába került amerikai diplomáciai üzeneteket.

A közelmúltban a táviratok nyilvánosságra hozatalában közreműködő négy napilap - a The New York Times, az El País, a Der Spiegel és a The Guardian elítélte, hogy a szóban forgó táviratok szerkesztetlenül kerültek fel az internetre. "Soha nem hoztunk nyilvánosságra semmifajta valótlan dolgot" - állította az ausztrál állampolgár Assange, hozzátéve, hogy  - mint fogalmazott - "semmit nem csinálnának ma sem másképp."

Julian Assange azt állította, hogy a WikiLeaks forrásai közül senki nem került veszélybe a portál tevékenysége miatt. Elismerte, hogy a 250 ezer amerikai diplomáciai távirat a minap végül minden előzetes szerkesztés nélkül került fel az internetre, így az informátorok neve is nyilvánosságra került. Annak a nézetnek adott hangot ugyanakkor, hogy  ezeket az informátorokat - néhány országot kivéve - aligha fenyegeti bármilyen veszély. A portál először az említett lapok közreműködésével 2010 októberében hozta nyilvánosságra a szóban forgó üzeneteket, akkor azonban az informátorok nevét még eltüntették.

A Der Tagesspiegel szerint Assange megerősítette, hogy a WikiLeaks továbbra is leleplező portálként kívánja folytatni tevékenységét. Annak a nézetnek adott hangot, hogy potenciálisan minden fajta titkos diplomáciai tárgyalás törvénytelen, ezért - mint hangoztatta - fel kell tárni őket. "Ha ilyen tárgyalásokra sor kerül, a résztvevőknek mindig számolniuk kell azzal a kockázattal, hogy terveik nyilvánosságra kerülnek" - fogalmazott a portál alapítója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Hétköznapi stresszkezelés: trükkök és praktikák

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél