szerző:
hvg.hu/MTI

A tíz évvel ezelőtti New York-i terrortámadások háromezer áldozatot követeltek – a jelenleg ismert adatok alapján. Csak az elmúlt hét évben 111 ezer ember esett áldozatul terrorakciókban a világon. Irakban, Pakisztánban és Afganisztánban mintegy hetvenezren haltak meg terrorakciókban. Vagyis még ma is nehéz felmérni, hogy milyen tragédiához vezetett az Amerika elleni 2001-es terrorakció.

A 2001. szeptember 11-ei merényletre emlékeztek annak a konferenciának a résztvevői, amelyet a budapesti CEU-n, a Közép-európai Egyetemen rendeztek. Az egyetem rektora, az USA korábbi külügyi államtitkár, John Shattuck szerint a merényletek nemcsak „az egyik legsötétebb napot” jelentik a történelemben, hanem a majdnem háromezer áldozatot követelő támadás hatalmas anyagi kárt is okozott. Az Egyesült Államok költségvetési deficitje is azért jelent ma problémát, mert a merénylet következtében megugrottak a biztonsági és a katonai kiadások.

Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója, az intézmény Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója is a merényletek utóhatásairól szólt a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja által rendezett konferencián. Bár a különböző adatbázisok egymásnak ellentmondó számokat közölnek, Tálas szerint a terrortámadások 2003-2004-től rendkívüli módon megszaporodtak szerte a világban. (2003-ban indult meg a második iraki háború.) A kutató által idézett egyik statisztika (WITS) szerint 2004 és 2011 között összesen a 79 766 terrortámadás történt és 111 ezer halálos áldozatot követeltek ezek az akciók. A sebesültek száma 228 ezer volt. A legtöbb haláleset 2007-ben történt az elmúlt hét évben.

Tálas Péter
©

A legszörnyűbb statisztikák – nem túlzottan meglepő módon – Irakból származnak: 50 ezer halott, 25 600 támadás nyomán. Pakisztánban 2004 és 2011 között 9946 ember halt meg, Afganisztánban 12 775 a terroráldozatok száma. A száraz és hátborzongató statisztikák ezzel még nem értek véget: Indiában 6992-en, Szomáliában 5233-an vesztették életüket. Kongóban 3480, Kolumbiában 2759, Thaiföldön 3156 a halottak száma. Oroszország 2260 áldozattal szerepel a listákon.

A támadások 80 százaléka muszlim országokban történik, a halálos áldozatok 87 százaléka is ilyen államokban veszti életét. Ugyanakkor Tálas felhívta a figyelmet, hogy ha három országot leszámítunk a statisztikákból – Irakot, Afganisztánt és Pakisztánt –, akkor csak 20, illetve 16 százalékos ez az arány. (Hozzátehetjük ehhez: a három említett országban, Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban gyakorlatilag külföldi országok katonái és az ottani reguláris haderők vívnak háborút a helybeli lakossággal, illetve külföldi harcosokkal, ezért az itteni terrorakciók szélesebb kontextusba helyezve értelmezendők.)

Diplomaták is beszéltek szeptember 11-éről

A konferencián részt vett a magyar külügyminiszter is. Martonyi János szerint azzal nyer értelmet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak halála, ha folytatódik a nemzetközi együttműködés a terrorizmus visszaszorítására és az esetleges újabb támadások megelőzésére. A magyar külügyminiszter azt is kijelentette: a terrorizmus nem ismer határokat, ezért az együttműködésben "nem hátrálhatunk meg".

A konferencián felszólalt Erdős André nagykövet, Magyarország korábbi ENSZ-képviselője is. Erdős a helyszínen tartózkodott 2001-ben, amikor a merényletek történtek, hiszen New Yorkban dolgozott diplomataként. Felidézte az emberek szolidaritását, azt, hogy vért adni gyülekeztek sok ponton, jóllehet erre sajnos nem volt szükség, mert a terrortámadásnak nem volt sok túlélője, sebesültje, annál több áldozata.

Az USA nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról beszélt a konferencián, a terroristák azt hitték, csak erőszakos úton érhetik el a politikai és társadalmi változásokat, holott "ez nem is lehetne távolabb az igazságtól". Az áldozatok nem hiába vesztették életüket, "erősebbek, egységesebbek lettünk" a támadás után – hangoztatta. Hozzátette: a terrorizmus ellen tett erőfeszítések eredményeként az al-Kaida szervezete szétzilálódott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Paul McCartney filmen idézi fel szeptember 11-i élményeit

Paul McCartney-nak az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás után szerzett élményeiről sugároz dokumentumfilmet az amerikai Showtime kábelcsatorna a merényletek tízéves évfordulójának előestéjén.

Shake

Fotó: ilyen lesz a díszvilágítás a WTC tornyai helyén

A tiszteletadás fényének nevezett díszkivilágítás fénypróbáját tartották szeptember hetedikén a World Trade Center tornyai helyén állított emlékhelyen, New Yorkban. A különleges fényjátékkal szeptember 11. éjjelén emlékeznek majd a terrortámadás áldozataira.

MTI Világ

Obama: "sosem felejtjük el" szeptember 11-ét

"Amikor azt mondjuk, hogy sohasem felejtjük el, komolyan gondoljuk" - jelentette ki New Yorkban a 2001. szeptember 11-éről Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön azért kereste fel a terrortámadás idején legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett várost, hogy - Jay Carney fehér házi szóvivő szavai szerint - "bezárja kört" Oszama bin Laden megölése után.

hvg.hu Világ

9/11 mint összeesküvés: „Látni akarom a videót, hol van a száz videofelvétel?”

Hitetlen bloggerek, komoly professzorok, minden furcsaságban összeesküvést szimatoló pszeudoszakértők és hírességek, mint Sharon Stone tíz éve rendületlenül vallják, hogy túl sok/túl kevés a véletlen, az egész bűzlik, éspedig a fejétől, hiszen 9/11 „belső munka” volt, a kormányzat, a CIA, a neokonok és az elmaradhatatlan zsidók közreműködésével.

Marinov Iván Tech

Szeptember 11. "igazi igazsága": kik állnak a támadás mögött?

Az Egyesült Államokat 2001-ben ért terrorcselekmények legendák és összeesküvés-elméletek ezreit ihlették az elmúlt tíz évben. Cikkünkben ezekből szemlézünk, megmutatjuk, miért alakulnak ki e teóriák, milyen veszélyeik vannak, és hogyan érdemes ellenük küzdeni – már ha egyáltalán lehet.

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy