szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tíz évvel ezelőtti New York-i terrortámadások háromezer áldozatot követeltek – a jelenleg ismert adatok alapján. Csak az elmúlt hét évben 111 ezer ember esett áldozatul terrorakciókban a világon. Irakban, Pakisztánban és Afganisztánban mintegy hetvenezren haltak meg terrorakciókban. Vagyis még ma is nehéz felmérni, hogy milyen tragédiához vezetett az Amerika elleni 2001-es terrorakció.

A 2001. szeptember 11-ei merényletre emlékeztek annak a konferenciának a résztvevői, amelyet a budapesti CEU-n, a Közép-európai Egyetemen rendeztek. Az egyetem rektora, az USA korábbi külügyi államtitkár, John Shattuck szerint a merényletek nemcsak „az egyik legsötétebb napot” jelentik a történelemben, hanem a majdnem háromezer áldozatot követelő támadás hatalmas anyagi kárt is okozott. Az Egyesült Államok költségvetési deficitje is azért jelent ma problémát, mert a merénylet következtében megugrottak a biztonsági és a katonai kiadások.

Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója, az intézmény Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója is a merényletek utóhatásairól szólt a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja által rendezett konferencián. Bár a különböző adatbázisok egymásnak ellentmondó számokat közölnek, Tálas szerint a terrortámadások 2003-2004-től rendkívüli módon megszaporodtak szerte a világban. (2003-ban indult meg a második iraki háború.) A kutató által idézett egyik statisztika (WITS) szerint 2004 és 2011 között összesen a 79 766 terrortámadás történt és 111 ezer halálos áldozatot követeltek ezek az akciók. A sebesültek száma 228 ezer volt. A legtöbb haláleset 2007-ben történt az elmúlt hét évben.

Tálas Péter
©

A legszörnyűbb statisztikák – nem túlzottan meglepő módon – Irakból származnak: 50 ezer halott, 25 600 támadás nyomán. Pakisztánban 2004 és 2011 között 9946 ember halt meg, Afganisztánban 12 775 a terroráldozatok száma. A száraz és hátborzongató statisztikák ezzel még nem értek véget: Indiában 6992-en, Szomáliában 5233-an vesztették életüket. Kongóban 3480, Kolumbiában 2759, Thaiföldön 3156 a halottak száma. Oroszország 2260 áldozattal szerepel a listákon.

A támadások 80 százaléka muszlim országokban történik, a halálos áldozatok 87 százaléka is ilyen államokban veszti életét. Ugyanakkor Tálas felhívta a figyelmet, hogy ha három országot leszámítunk a statisztikákból – Irakot, Afganisztánt és Pakisztánt –, akkor csak 20, illetve 16 százalékos ez az arány. (Hozzátehetjük ehhez: a három említett országban, Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban gyakorlatilag külföldi országok katonái és az ottani reguláris haderők vívnak háborút a helybeli lakossággal, illetve külföldi harcosokkal, ezért az itteni terrorakciók szélesebb kontextusba helyezve értelmezendők.)

Diplomaták is beszéltek szeptember 11-éről

A konferencián részt vett a magyar külügyminiszter is. Martonyi János szerint azzal nyer értelmet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak halála, ha folytatódik a nemzetközi együttműködés a terrorizmus visszaszorítására és az esetleges újabb támadások megelőzésére. A magyar külügyminiszter azt is kijelentette: a terrorizmus nem ismer határokat, ezért az együttműködésben "nem hátrálhatunk meg".

A konferencián felszólalt Erdős André nagykövet, Magyarország korábbi ENSZ-képviselője is. Erdős a helyszínen tartózkodott 2001-ben, amikor a merényletek történtek, hiszen New Yorkban dolgozott diplomataként. Felidézte az emberek szolidaritását, azt, hogy vért adni gyülekeztek sok ponton, jóllehet erre sajnos nem volt szükség, mert a terrortámadásnak nem volt sok túlélője, sebesültje, annál több áldozata.

Az USA nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról beszélt a konferencián, a terroristák azt hitték, csak erőszakos úton érhetik el a politikai és társadalmi változásokat, holott "ez nem is lehetne távolabb az igazságtól". Az áldozatok nem hiába vesztették életüket, "erősebbek, egységesebbek lettünk" a támadás után – hangoztatta. Hozzátette: a terrorizmus ellen tett erőfeszítések eredményeként az al-Kaida szervezete szétzilálódott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Paul McCartney filmen idézi fel szeptember 11-i élményeit

Paul McCartney-nak az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás után szerzett élményeiről sugároz dokumentumfilmet az amerikai Showtime kábelcsatorna a merényletek tízéves évfordulójának előestéjén.

Shake

Fotó: ilyen lesz a díszvilágítás a WTC tornyai helyén

A tiszteletadás fényének nevezett díszkivilágítás fénypróbáját tartották szeptember hetedikén a World Trade Center tornyai helyén állított emlékhelyen, New Yorkban. A különleges fényjátékkal szeptember 11. éjjelén emlékeznek majd a terrortámadás áldozataira.

MTI Világ

Obama: "sosem felejtjük el" szeptember 11-ét

"Amikor azt mondjuk, hogy sohasem felejtjük el, komolyan gondoljuk" - jelentette ki New Yorkban a 2001. szeptember 11-éről Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön azért kereste fel a terrortámadás idején legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett várost, hogy - Jay Carney fehér házi szóvivő szavai szerint - "bezárja kört" Oszama bin Laden megölése után.

hvg.hu Világ

9/11 mint összeesküvés: „Látni akarom a videót, hol van a száz videofelvétel?”

Hitetlen bloggerek, komoly professzorok, minden furcsaságban összeesküvést szimatoló pszeudoszakértők és hírességek, mint Sharon Stone tíz éve rendületlenül vallják, hogy túl sok/túl kevés a véletlen, az egész bűzlik, éspedig a fejétől, hiszen 9/11 „belső munka” volt, a kormányzat, a CIA, a neokonok és az elmaradhatatlan zsidók közreműködésével.

Marinov Iván Tech

Szeptember 11. "igazi igazsága": kik állnak a támadás mögött?

Az Egyesült Államokat 2001-ben ért terrorcselekmények legendák és összeesküvés-elméletek ezreit ihlették az elmúlt tíz évben. Cikkünkben ezekből szemlézünk, megmutatjuk, miért alakulnak ki e teóriák, milyen veszélyeik vannak, és hogyan érdemes ellenük küzdeni – már ha egyáltalán lehet.

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja

A színművészeti hallgatói önkormányzata nem fogadja el Vidnyánszkyékat

A színművészeti hallgatói önkormányzata nem fogadja el Vidnyánszkyékat

Az Arsenal nyerte az angol FA kupát

Az Arsenal nyerte az angol FA kupát