szerző:
MTI

Százak tüntettek Bengáziban az új líbiai vezetés átalakítását követelve, miközben születőben lévő politikai csoportok nyilatkozatban támadták az ország átmeneti vezetőit, azt állítva, hogy az általuk felvázolt kormányzási menetrend nem felel meg az emberek elvárásainak.

A pénteken lezajlott bengázi tüntetés Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető felperzselt helyi rezidenciájától indult. A résztvevők azt énekelték, hogy "elsőként a bengáziak áldozták fel magukat", szónokaik pedig bírálták az új vezetésben lévő "felkapaszkodottakat" és "elvtelenül alkalmazkodókat". "A végrehajtó testület egyes tagjai vérszívók és tolvajok, mégis őket látjuk még mindig a tévében tetszelegni. A bíróságon lenne a helyük" - hangoztatta az egyik középkorú szónok, az ország kormányára utalva, amelyet hivatalosan feloszlattak ugyan, valójában azonban mindmáig működik.

A tüntetéssel egyidejűleg közzétett nyilatkozat - amelyet a pártalapítás több évtizedes líbiai tilalma után létrehozott 56 új politikai szerveződés írt alá, nagyobb részt az ország keleti feléből - a Líbia jövőjével kapcsolatban máris kialakult politikai megosztottságra világít rá, alig két héttel Kadhafi elűzését követően.

Közös álláspontjuk szerint a felkelők élére állt Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) meghirdetett politikai programja ellentmondásokat tartalmaz, és nem alkalmas arra, hogy útitervként szolgáljon a Kadhafi utáni korszak kormányzásához. A jelenlegi elképzelés szerint az ÁNT lemond, és két egymást követő ideiglenes kormánynak adja majd át az országot a tervek szerint egy 18 hónapon át tartó átmeneti időszakra, amely Líbiának a Kadhafi-uralom alól történő végleges felszabadításával kezdődne.

Az 56 csoport által megfogalmazott nyilatkozat aláírói egyebek közt azt szorgalmazzák, hogy a folytonosság érdekében egyetlen ideiglenes kormány irányítsa az országot az első választásokig. "A mostani (alkotmányozó) deklaráció nem fejezi ki az utca akaratát, sem pedig a szabadelvű emberek kívánalmait" - áll a brit hírügynökséghez is eljuttatott dokumentumban.

Az ÁNT alelnöke és szóvivője, Abdelhafiz Goga megerősítette, hogy a nyilatkozatot a kormány is megkapta. Mindazonáltal leszögezte, hogy csak azután tudnak majd vele foglalkozni, ha a Kadhafihoz hű erők utolsó ellenállási gócait is sikerül felszámolniuk. Pénteken a szóban forgó városok ostromához készülődtek még a Kadhafit elűző felkelők erői.

Az ÁNT kormányzási programjával szemben kirajzolódó ellenzéki csoportosulásnak jelentős nyomatékot ad, hogy döntően abból a Bengáziból ered, amely élharcosa volt a Kadhafi hatalmának megdöntésére indított fegyveres hadjáratnak, s amely hónapokon át a Kadhafi ellen összefogó erők ellenőrzése alatt állt. A bengázi tüntetés résztvevői nagyrészt az ellenzéki nyilatkozat 11 pontba szedett követeléseit visszhangozták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Melyik címlapon rágott be leginkább a Fidesz?

Melyik címlapon rágott be leginkább a Fidesz?

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Újabb veszély leselkedik a leégett Notre-Dame-ra: az eső

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén