szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Berlinben a német származású XVI. Benedek pápa fogadására.

A katolikus egyházfő a jövő hét közepén érkezik négynapos hivatalos látogatásra Németországba, a vizit első napját Berlinben tölti. A pápa biztonságára több ezer rendőr ügyel, mesterlövészeket és rendőrkutyákat vetnek be, és a hatóságok elrendelték: az Olimpiai Stadionban csütörtökön este esedékes istentisztelet idején meghatározott körzetekben - 17 és 21 óra között - az ablakokat zárva kell tartani. Az integetési tilalom XVI. Benedek pápa biztonságát szolgálja - érveltek a hatóságok, és a rendelet megszegése esetén kemény fellépést helyeztek kilátásba.

Szakértők szerint Berlin évek óta nem volt olyan "biztonsági zárlat" alatt, mint amilyen a pápai látogatás idején várható.

A szigorú biztonsági intézkedések egyik oka, hogy különböző szervezetek, illetve csoportok a berlini vizit idejére tüntetéseket jelentettek be. A kezdeményezők - köztük a homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége - a katolikus egyház szexuális tanításai, a homoszexuálisokkal szembeni "megkülönböztetések", illetve a pápának az abortusszal, illetve az óvszerrel kapcsolatos nézetei miatt kívánnak tiltakozni. A hatóságok engedélyezték  a tervezett megmozdulásokat, azt azonban megtiltották, hogy azokra az eredeti helyszínen, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében kerüljön sor. A tiltakozásokat azokra az órákra tervezik, amikor a katolikus egyházfő beszédet mond a parlamentben, illetve a kancellárral, majd az államfővel találkozik.

©

A tervezett tiltakozások némi vitát váltottak ki a politikusok és az egyházi vezetők körében. Többen bírálták a homoszexualitását nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármestert, aki megértését fejezte ki a tüntetésekkel kapcsolatban. A bírálatokat elutasítva a polgármester azzal érvelt, hogy mindez az állampolgárok alkotmány biztosította joga, az egyetlen előfeltétel csupán, hogy a tiltakozó akciókra békésen és demokratikus keretek között kerüljön sor.

"Berlin örül XVI. Benedek látogatásának, és a hagyományos vendégszeretettel várja őt" - hangsúlyozta a német főváros vezetője, aki csütörtök délután külön is találkozik a katolikus egyházfővel. Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a pápa fogadására a türingiai és a baden-württembergi hatóságok is. Az egyházfő Berlin után ugyanis ezt a két tartományt keresi fel, és mindkét helyszínen hasonló tüntetések várhatók. Ezzel összefüggésben Christine Lieberknecht, Türingia konzervatív miniszterelnöke azt hangoztatta, hogy a bejelentett tiltakozások a véleményszabadság részét képezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!