szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műholdas megfigyelőrendszert hoznak létre a japán hatóságok, hogy nyomon kövessék a márciusi szökőár óta az óceánon sodródó nagy tárgyakat - közölték szombaton japán kormányilletékesek.

A pusztító erejű márciusi földrengésben és szökőárban csaknem 25 millió tonna törmelék keletkezett a japán partszakaszon. Az ár elvonulásakor a romok egy része a tengerbe került és elmerült, vagy azóta is sodródik a nyílt óceánon. Szakértők szerint vannak közöttük kimondottan nagy méretű épületmaradványok és konténerek, amelyeket az elkövetkező években a Hawaii szigetek felé sodornak az áramlatok, komoly veszélynek kitéve az ott közlekedő hajókat.

A sodródó törmelék útját műholdak, hajók és az erre a célra létrehozandó megfigyelő szolgálat segítségével fogják követni.

A kockázatok csökkentése érdekében a japán hatóságok készek együttműködni más országokkal. A megfigyelőrendszer segítségével továbbítják majd nekik a rendelkezésre álló információkat a sodródó tárgyakról, és a külügyminisztérium kapja azt a feladatot, hogy kezelje a felmerülő problémákat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben

A műtüdőre kerülő covidosok háromnegyedét meg tudják menteni Bécsben