szerző:
MTI

Magyarország nem tagja a ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), ezért nincs abban a helyzetben, hogy szavaznia kelljen a palesztin folyamodványról, hogy az ENSZ vegye fel őket a tagállamai közé. És az is lehet, hogy ilyen szavazásra nem is lesz szükség – jelentette ki New Yorkban az MTI-nek Martonyi János külügyminiszter.

"Magyarország nem fog szavazni a Biztonsági Tanácsban a palesztin tagfelvételi kérelemről, mert nem biztonsági tanácsi tag. Azt sem tudjuk, hogy lesz-e ilyen szavazás. Azt sem tudjuk, hogy ha lesz ilyen szavazás, akkor mikor lesz" – válaszolta a külügyminiszter arra a felvetésre, hogy hogyan döntene Magyarország az ENSZ legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó testületében palesztinok státuszáról.

A nagyok is bizonytalanok

"Azt sem tudjuk, hogy ha lesz valamikor ilyen szavazás, akkor például Nagy-Britannia és Franciaország hogyan fog szavazni, mert nem mondják meg. Ehhez képest az, hogy a magyar álláspont mi lenne egy olyan feltételezett helyzetben, hogy ha biztonsági tanácsi tag lenne, teljesen érdektelen kérdés, mert a magyar régóta teljesen egyértelmű, világos, határozott és elvi álláspont" – fogalmazott Martonyi János, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarország két állam, egy független, életképes, területileg összefüggő Palesztina és egy biztonságban élő Izrael létezésével számol.

A külügyminiszter arra az elvi lehetőségre hogy mi lenne, ha a Közgyűlésben határozati javaslatot terjesztenének be a palesztinok státusával kapcsolatban, elmondta: nem tudja, mit tartalmazna az a határozati javaslat. "Léteznek elképzelések, a francia elnök például elmondott egyet, az úgynevezett megfigyelő, nem tagállami formulát. Egyelőre azonban nincsen ilyen határozati javaslat, és ha a kvartett-nyilatkozat beindítja a tárgyalási folyamatot, akkor nagy valószínűséggel ilyen nem is lesz. Tehát nincs helyzet" – szögezte le Martonyi János.

"Van azonban egy vita arról, hogy valahogy ismét be kellene indítani a kétoldalú tárgyalásokat. Ez a vita arról folyt az elmúlt hónapokban, hogy vajon az a körülmény hogy a palesztinok az ENSZ-hez fordulnak, az segíti-e ezt vagy gátolja. Úgy érzem, ezen most már túlvagyunk, mert van egy tagsági kérelem és ezt követően pedig megvan rá az esély, hogy a tárgyalási folyamat mégis csak újraindul" – mondta a külügyminiszter.

Kvartett

Martonyi János szerint a kvartett nyilatkozata megteremtette a lehetőséget arra, hogy a felek újra tárgyalni kezdjenek egymással. Az izraeli-palesztin konfliktusban közvetítő négyes – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ diplomatáiból álló - négyes csoport pénteken New Yorkban közölte: azt kéri, hogy az izraeliek és a palesztinok egy hónapon belül üljenek újra tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokkal és a biztonsággal kapcsolatos átfogó javaslataikat, hat hónapon belül jelentős haladást érjenek el, és 2012 végéig kössék meg a békemegállapodást. Az ezt tartalmazó nyilatkozatot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Catherine Ashton uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő találkozója után tették közzé.

"Itt most nincs döntési helyzet, ami pedig a magyar álláspontot illeti, az teljesen egyértelmű, világos, határozott és ugyanaz, a BT-tagság iránti kérelmük pedig ezt az álláspontot nem befolyásolja. Mert nem tehetem kampánycéloktól függővé az álláspontomat, ez elvi kérdés" – válaszolta a magyar diplomácia vezetője arra a kérdésre, hogy vajon módosíthat-e a közel-keleti rendezéssel kapcsolatos magyar álláspont hangsúlyain az, hogy a BT-tagjelöltséggel kapcsolatban a muszlim országok minden megnyilvánulásnak fokozott figyelmet szentelnek.

Magyar BT-tagság

"A BT-tagsággal kapcsolatban pedig csináljuk a kampányt. Az hiszem, hogy ezen a héten mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk" – mondta a külügyminiszter, aki az ENSZ-közgyűlés 66. ülésszakának első hetében, Schmitt Pál köztársasági elnökhöz hasonlóan, több tucatnyi tárgyalópartnert igyekezett rávenni arra, hogy álljon a magyar pályázat mellé.

"Nehéz felmérni…, továbbra is azt tudom elmondani, hogy itt van egy nagyon nagy bizonytalansági tényező" – mondta az esélyekkel kapcsolatban Martonyi János. – "Az ENSZ-nek 193 tagállama van, amelyek közül nagyon sok csak az utolsó percekben dönti el, hogy hogyan szavazzon. Persze, mindig vannak ígéretek, de azzal tisztában kell lenni, hogy minden a végén dől el, titkos szavazással. Nagyon nehéz becsléseket tenni. Három jelölt van, és az az érzésem, hogy mindhárom jelölt sok szavazatot fog kapni. Azt, hogy mennyit, nem tudom, de a szavazásig még hátralévő három hétben is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a dolog sikerüljön" – mondta Martonyi János.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A palesztinok többsége akarja az ENSZ-tagságot

A palesztinok túlnyomó többsége támogatja az ENSZ-tagsági kérelem benyújtását, jóllehet tisztában vannak azzal, hogy súlyos gazdasági következményekkel járhat ez a kezdeményezés.

MTI Világ

Önálló Palesztina: az ENSZ BT 15 tagja közül 9 állítólag támogatná

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter biztos benne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagjainak többsége támogatni fogja az önálló palesztin állam ENSZ-beli elismerését célzó kérelmet, az Egyesült Államok azonban megerősítette, hogy megvétózna egy ilyen előterjesztést.

MTI Itthon

Elismerné Palesztinát az LMP

Az LMP szerint Magyarország nem kerülheti ki, hogy állást foglaljon a palesztin államiság ügyében; a párt szeretné, ha a magyar diplomácia fellépne annak érdekében, hogy az Európai Unió egységesen, egyeztetett módon ismerje el a palesztin államot.

MTI Világ

Ma kérik a palesztinok az ENSZ-be felvételüket

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, magyar idő szerint délután fél 6 órakor, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadja New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin felvételi kérelmet - közölte Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet.

MTI Világ

A palesztinok időt adnak az ENSZ BT-nek

A palesztinok adnak "némi időt" az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), hogy a testület tanulmányozza a Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamaként történő felvétele érdekében benyújtandó kérelmüket - közölte szerdán egy magas rangú palesztin tisztségviselő.

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól