szerző:
MTI

A tandem soha nem létezett, nincs különbség Putyin és Medvegyev között, évtizedekre minden változatlan marad - ez a vasárnapi orosz internetes kommentárok alaphangja azzal a szombati moszkvai bejelentéssel kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin volt államfő, jelenlegi kormányfő indul a választásokon az államelnöki posztért, Dmitrij Medvegyev mostani államfő pedig a miniszterelnöki székért. Megválasztásukat mindenki biztosra veszi.

A Kommerszant című lap szemleírója megállapította: nem lepte meg a szombaton bejelentett döntés, de most vált világossá, hogy az úgynevezett tandem soha nem is létezett.

A szerző szerint a hírt negatívan fogadók azt mondják, "irány a tenger", ahogyan egyszer Putyin javasolta a másként gondolkodóknak, más szóval innen menni kell. Az így gondolkodók szerint négy éven át becsapták a népet, azt a látszatot teremtve, hogy különböző nézetek vannak az eliten belül, most azonban világossá vált, hogy semmiféle különbség nem volt, mindaz, amit Medvegyev mondott, üres szó volt csupán. Ebből az is következik, hogy az eliten belül - a szentpétervári csapaton belül - fogják váltogatni egymást, ki tudja, meddig, akár 2036-ig, amíg meg nem unják, és meg nem unják a barátaik is, de addigra már felnőnek a gyerekeik.... Ez azt is jelenti, hogy ahogyan eddig becsapták a népet, ezután is be fogják csapni, nem lesz semmiféle komoly modernizáció, csak pangás, és marad az eddigi irányítási módszer, mert ez a csapat újat nem tud kigondolni. Mindez számos súlyos következménnyel jár majd, várhatóan elsősorban a nacionalista erők megerősödésével, amelyek kihívást is jelenthetnek majd a rezsimnek, az elégedetlenség kiömölhet az utcára, és mindennek valóban rossz vége lehet. 

Putyin és Medvegyev
©

Azok, akik kedvezően reagálnak Putyin újabb elnöki mandátumára, úgy vélik, hogy mostantól Putyin irányítja majd a kormányt és az országot is, ugyanis világossá vált, hogy Medvegyev csak "technikai figura", nem volt és nem is lesz szerepe a tandemben. A kedvezően vélekedők szerint nélkülözhetetlen a változás, s ezt Putyin is felismerte, mivel ez neki is nélkülözhetetlen a túléléshez. Mindebből az következik, hogy ha a túlélési ösztönnek köszönhetően Putyin és környezete mégiscsak megkezdi a deklarált célok megvalósítását, az az ország számára igen kedvező eredménnyel járhat - írta a Kommerszant.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap szemleírója politikai öngyilkosságnak nevezte Putyin újbóli elnökségét. A történtek szerinte megerősítették mindazt, amit mindenki tudott: Putyin és Medvegyev között nincs ideológiai eltérés, csak közös létérdek, a választási lehetőség látszata hazug volt. A pénz hatalmának rendszerét a korrupció hajtja, és egyes személyek ezen belülről nem képesek változtatni. A népszerűtlen reformokat már kidolgozták, és végre is hajtják májustól, függetlenül attól, ki az elnök és ki a kormányfő. Ugyanis ezek nélkülözhetetlenné váltak, mert a jelenlegi totális korrupció mellett az állam nem engedheti meg magának a szociális kiadások eddigi mértékét.

A modernizáció a jelenlegi hatalom alatt elmarad. A választások intézményét gyakorlatilag eltörölték: formailag is megtehették volna, de Oroszország azt akarja, hogy Nyugaton demokratikus államnak tekintsék. Ugyanez vonatkozik a parlamentre is, amely gyakorlatilag nem parlament. Szeptember 24-én, azon a napon, amikor bejelentették Putyin újbóli elnökjelöltségét, halt meg az orosz remény a változásra. Ez egyébként nagy hiba a hatalom részéről. Ugyanis az a hatalom, amely már nem ad reményt - akár csalókát is -, a saját halálához vezető utat nyitja meg, és ez így van jól: ki tudná megtörni a rendszert, ha nem saját maga. Így volt ez a kommunistákkal, és így van most is - írta a szerző. Hozzátette: ha nincs remény a változásra, nincs értelme elmenni szavazni, és egyáltalán érdeklődni a politika iránt. A szemleíró arra bíztatta az olvasókat, hogy teremtsenek párhuzamos valóságot az interneten, hiszen az utóbbi évek minden nagy változása onnan indult el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Kubatov-listát akart aláíratni a közös képviselő egy VIII. kerületi lakógyűlésen

Kubatov-listát akart aláíratni a közös képviselő egy VIII. kerületi lakógyűlésen

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"