szerző:
MTI

A lengyel államfő aláírta a közérdekű információkhoz való hozzáférést korlátozó törvénymódosítást, jogvédők erőteljesen bírálták a törvényt.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta azt a törvénymódosítást, amely - az ellenzék és a szakértők egy részének véleménye szerint - túlságosan korlátozza az állampolgárok hozzáférését a közérdekű információkhoz. 

Háromtucatnyi nem kormányzati szervezet arra kérte az elnököt, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot, vagy küldje alkotmánybírósági kontrollra még az aláírás előtt. A szigorítás ellen az államfőhöz intézett nyílt levélben Lech Walesa volt lengyel elnök és az egykori ellenzék több ismert tagja is tiltakozott. Komorowski azonban már korábban jelezte, hogy aláírja a törvényt, és utána utólagos alkotmánybírósági kontrollt fog kérni, mert magával a jogszabállyal egyetért, de annak elfogadása körül szerinte nem volt minden rendben. 

Adam Bodnar, a módosítás ellen szintén tiltakozó Helsinki Emberi Jogi Alapítvány vezetőségi tagja szerint az utólagos normakontroll folyamata két-három évig is elhúzódhat, és ez idő alatt az állampolgároknak a korlátozás miatt nem lesz lehetőségük a hatalom sikeres ellenőrzésére - írta a PAP. A módosítást a szejm az október 9-i választások előtti utolsó ülésén, szeptember 16-án, az ellenzék szerint sebtében, "lopva" szavazta meg. Lehetővé teszi a közérdekű információk kiadásának megtagadását az állampolgároktól "az állam fontos gazdasági érdekének védelmére való tekintettel" két körülírt esetben: ha ez gyengítené Lengyelország álláspontját a nemzetközi tárgyalásokon, illetve veszélyeztetné az állam vagyoni érdekeit a bíróságokon folyó perekben. 

Marek Rocki, a kormányzó Polgári Platform szenátora, a törvénymódosítás kezdeményezője szerint a korlátozás csak időleges, a szerződés megkötéséig vagy a bírósági ítélet meghozataláig tart. 

A Helsinki Alapítvány álláspontja szerint a választások után nemcsak a módosítás visszavonásáról kell meggyőzni az új parlament képviselőit, hanem arra is rá kell venni őket, hogy az egész jogrendszert vizsgálják át abból a szempontból, hogy mennyire korlátozza az állampolgárok hozzáférését a közérdekű információkhoz.   

A Gazeta Wyborcza című lap még a törvénymódosítás elfogadása előtt felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a jogszabály életbe lép, a lengyelek nem tudhatják meg például azt, hogy milyen álláspontot szándékozik képviselni a kormány az európai uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon, a nemzetközi szerződések ügyében, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, a Luxemburgi Bíróságon vagy akár a lengyel alkotmánybíróságon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton