szerző:
MTI

Az óvodáktól az egyetemekig valamennyi állami és magán francia oktatási intézményben dolgozó pedagógusok sztrájkot hirdettek kedden az iskolai munkakörülmények romlása, a költségvetési megszorítások és a munkahelyek megszüntetése miatt, a kérdés a jövő évi elnökválasztási kampány egyik fő témájának ígérkezik.

Az állami és magánszektor valamennyi pedagógus szakszervezete a tiltakozásban való részvételre szólította fel tagjait, amelynek eredményeként az oktatási minisztérium első becslése szerint az általános iskolákban a pedagógusok harmada nem vette fel a munkát, a középiskolákban pedig a tanárok mintegy negyede nem tartotta meg az óráit. A szervezők szerint a pedagógusoknak a fele sztrájkol. Álláspontjuk szerint az adatok azért különbözőek, mert a kormányzat a reggeli munkakezdéskor végzett felmérést, ők pedig egész napra lebontva közölték a tiltakozók arányát. 

A szervezők azt remélik, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kormányra, amely szerdán vitatja meg a 2012-es költségvetési tervezetet. Ez az idei 16 ezer után jövőre 14 ezer pedagógusállás megszüntetését irányozza elő, mégpedig úgy, hogy minden második nyugdíjba vonuló tanár munkahelyét felszámolja, miközben Franciaországban évről évre növekedik a diákok száma. Nicolas Sarkozy államfő ötéves ciklusában - 2007-2012 - összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca. A közoktatásban jelenleg 850 ezer pedagógus dolgozik. 

Az országos megmozdulást mintegy száz tiltakozó felvonulás kíséri országszerte, amelyeken szülők is részt vesznek. A várhatóan legjelentősebbet délután tartják Párizsban. Franciaországban több mint két éve nem volt egységes pedagógussztrájk. Ezúttal az egyházi iskolák is csatlakoztak a tiltakozó megmozduláshoz, ami nagyon ritka. A franciaországi magániskolák jelentős részét a katolikus egyház működteti, de a pedagógusok bérét ott is az állam fizeti, s az oktatási program megegyezik az állami iskolák tanrendjével. 

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a megszűnő posztok miatt várhatóan osztályokat, sőt intézményeket kell majd bezárni, elsősorban a vidéki kistérségekben, miközben a tantermek már most is túlzsúfoltak, s nincsenek helyettesítő tanárok, illetve csökkenek a fizetések. Luc Chatel oktatási miniszter "vállalja" a munkahelyek megszüntetését, szerinte ugyanis az igazi kérdés nem a "mennyiség", hanem "a személyre szabott oktatás". 

Jack Lang korábbi szocialista tárcavezető támogatásáról biztosította a sztrájkoló tanárokat, "soha nem látott erőszaknak és barbarizmusnak" nevezve a kormány leépítési programját. Francois Hollande, az ellenzéki baloldal jelenleg legesélyesebb elnökjelöltje pedig bejelentette, hogy ha jövőre megválasztják, évente 12 ezer tanári állást hoz létre, azaz ötéves mandátuma alatt összesen 60 ezret.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lehet, hogy ez már a kiégés? 10 jel, amiből most kiderítheti!

Lehet, hogy ez már a kiégés? 10 jel, amiből most kiderítheti!

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Olcsó, de erős: itt a Lenovo új csúcsmobilja, a Z6 Pro

Olcsó, de erős: itt a Lenovo új csúcsmobilja, a Z6 Pro

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne