szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kizárólag a horvát igazságszolgáltatási szervek indíthatnak eljárást horvát állampolgárok ellen háborús bűncselekmények vádjával – egyebek mellett ez szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet a horvát kormány terjesztett be csütörtökön a zágrábi parlamentnek. Horvátország nem ismeri el ugyanis azokat a szerbiai nyomozati iratokat, amelyek alapján a 90-es években háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak, illetve vádoltak meg horvát állampolgárokat.

Ha a szábor (a horvát parlament) elfogadja a törvényjavaslatot, a horvát jog szerint semmissé válnak mindazok a jogi aktusok, amelyekkel Szerbia és a volt Jugoszláv Néphadsereg gyanú alá helyezett, megvádolt, vagy elítélt horvát állampolgárokat az 1991-1995 közötti horvát függetlenségi háborúban elkövetett háborús bűncselekmények címén.

A törvényjavaslat a horvát kormány válasza azokra a belgrádi vádiratokra, amelyek az 1991-ben, Vukováron elkövetett állítólagos háborús bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatosak. Belgrád nemrég küldte meg ezeket a vádiratokat Zágrábnak, és a peranyagok körülbelül 40 horvát állampolgárt, közöttük néhány volt háborús vezetőt érintenek.

Horvátország nem engedheti meg, hogy Szerbia kiterjessze joghatóságát olyan bűncselekményekre, amelyeket Horvátország területén követtek el - jelentette ki Jadranka Kosor horvát miniszterelnök. Hozzátette: vitán felül áll, hogy Horvátországnak független államként alapvető joga, hogy önállóan szabályozza a jogi és politikai viszonyokat a területén.

Drazen Bosnjakovic, a horvát kormány igazságügyi minisztere azt mondta: Horvátország bebizonyította, hogy képes szembenézni a saját állampolgárai által elkövetett háborús bűncselekményekkel, és semmi szükség rá, hogy bárki más perbe fogjon vagy megvádoljon ilyen bűntettekkel horvát állampolgárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon