szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A britek csaknem háromnegyede nem hisz a nyugati erők afganisztáni győzelmében egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint.

A ComRes intézet felmérésében megkérdezettek 71 százaléka vélekedett úgy, hogy lehetetlen megnyerni a háborút Afganisztánban, ahol a tálibok mozgalma azt követően, hogy 10 éve kikerült a hatalomból, mostanra jelentősen megerősödött. Az ugyanebben a témakörben júniusban elvégzett szondázásban résztvevőknek 60 százaléka volt ezen a véleményen.

©

A tervek szerint Nagy-Britannia 2014 végéig vonja ki összes katonáját az ázsiai országból, a britek 57 százaléka azonban szeretné, ha már most befejeződne a csapatkivonás, júniusban még csak 48 százalékuk óhajtotta ezt. London 9500 katonával az Egyesült Államok után a legnagyobb létszámú kontingenssel van jelen az afganisztáni NATO-kötelékben. Az éppen tíz évvel ezelőtt kezdődött háborúban 382 brit katona halt meg. A válaszadók 60 százaléka értelmetlennek tartotta a katonák halálát. 

David Richards tábornok, a brit hadsereg vezérkari főnöke az ITV News televíziónak a felmérését kommentálva elismerte: "a véleménycsatát elvesztettük". Hangsúlyozta azonban, hogy a brit katonákat nemzetbiztonsági érdekeket szem előtt tartva állomásoztatják Afganisztánban. Az ország szenvedné meg ha Afganisztánból egy másik Jemen vagy Szomália válna - vélekedett a tábornok. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó